Host Czechingu Sevdaliza místo basketbalu zkoumá budoucnost popu

23. září 2016

Už v úterý 27. září dojde v prostorách garáží Českého rozhlasu k vyhlášení vítěze exportní soutěže Czeching, ve které můžete hlasovat pro Mayen, Ba:zel, Zabelov Group, Orient, February a Himalayan Dalai Lama. Vrcholem showcasu, během kterého vystoupí všechny nominované skupiny, bude koncert íránsko-nizozemské zpěvačky Sevdalizy.

Zpěvačka Sevdaliza se podle svých vlastních slov snažila v klipu k písni That Other Girl vytvořit dokonalý svět a výsledek se mu doopravdy podobá – počítačově vymodelovaný luxusní pokoj, v jehož středu Sevdaliza přebývá, realitu skoro ani nepřipomíná. Její vlastní život byl oproti tomu od začátku až moc realistický. Spolu se svými rodiči uprchla už v dětství z rodného Íránu a usadila se v Nizozemsku, svůj nový domov ale vzápětí opustila, i když tentokrát z trochu příjemnějších důvodů. V šestnácti letech dostala basketbalové stipendium a probojovala se až do nizozemské basketbalové reprezentace – to vše prý díky její nadlidské disciplíně a touze za každou cenu přežít ve světě, který k ní byl od začátku nehostinný.

Tvrdou disciplínu a touhu neustále se zlepšovat začala Sevdaliza uplatňovat i ve svém prvním zaměstnání, brzy ale začala mít pocit, že se z ní stává robot bez duše. Přišla tedy s výraznou otočkou – začala se věnovat hudbě, a to i navzdory tomu, že nemá žádné hudební vzdělání a neumí hrát na žádný hudební nástroj. Sama svoji tvorbu popisuje jako komplexní estetiku, ve které hraje vizuální stránka stejně důležitou roli jako ta hudební. Vše je navíc přísně intuitivní – nikdo z jejích spolupracovníků, jako je třeba producent Mucky, umění nestudoval a společně se Sevdalizou se vše učí za pochodu.

I díky tomuto přístupu se Sevdaliza velmi rychle vyvíjí. Dva roky starý debutový singl Backseat Love ještě připomínal osmdesátkový R&B pop zkombinovaný s UK funky, zbytek skladeb na prvním EP příhodně pojmenovaném The Suspended Kid už ale evokoval spíš delikátní šeptavý future soul podle střihu třeba takové FKA twigs. Zálibu v prozkoumávání estetiky budoucnosti dokládá i zmíněný 3D animovaný videoklip k otvírací skladbě That Other Girl, který vznikl pod vedením kolektivu Pussykrew. Kromě nablýskaných vizí budoucnosti ale Sevdaliza za svoji vizuální inspiraci považuje třeba i filmy Davida Lynche nebo francouzské drama Nenávist z roku 1995, které tematizuje multikulturní prostředí pařížských předměstí.

03710191.jpeg

Uvědomování si vlastních íránských kořenů je pro Sevdalizu jedním z hlavních hnacích motorů nejenom ve tvorbě, ale i ve vlastním životě. Díky tomu dokáže flexibilně reagovat na všechny změny, které se na scéně elektronického popu dějí. Sevdaliza to dělá s velkým odhodláním – v loňském roce vystoupila na největším showcasovém festivalu SXSW a vydala oceňované EP Children Of Silk s úplně novým a o poznání živějším zvukem. Na velkou desku od Sevdalizy pořád ještě čekáme, už teď ale rozhodně patří k výrazným talentům ambiciózního elektronického popu.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.