Hotel Thermal čekají jen dílčí rekonstrukce, na generální opravu nejsou peníze

28. červen 2017

„Pokud bychom hotel chtěli generálně opravit, což si ale bohužel nebudeme moci dovolit, tak se bavíme asi o jedné miliardě korun. A to samozřejmě nezahrnuje případnou opravu bazénu,“ říká člen představenstva provozovatelské společnosti THERMAL-F Adam Vojtěch. Ve studiu Radia Wave debatoval s Marií Kordovskou, vnučkou architektů Machoninových, která iniciativou Respekt Madam upozorňuje na architektonické kvality a kulturní význam hotelu a snaží se jej zachránit.

„Souhlasím s tím, že rekonstrukce hotelu je velmi náročná investice, ale domnívám se, že je potřeba ji udělat s citem a pečlivě a pokud možno ve spolupráci s mojí babičkou, která hotel navrhovala,“ říká Marie Kordovská. Poškodit tak výjimečnou stavbu, jakých u nás není mnoho, by podle ní byla velká chyba, které bychom mohli v budoucnu litovat.

Vlastníkem hotelu Thermal je Ministerstvo financí. V loňském roce rozvířil debatu jeho návrh prodat část hotelového komplexu i se slavným venkovním bazénem. Ministerstvo nakonec od prodeje bazénu upustilo. „Možnost, že by se komplex hotelu rozdělil a některé části by se prodaly, teď ve hře není. Jednáme nyní s městem a krajem o tom, že bychom na opravě bazénu spolupracovali právě s nimi. Myslím, že tyhle subjekty by se na opravě bazénu měly podílet, protože my na to bohužel peníze nemáme,“ doplňuje Adam Vojtěch.

Komplex hotelu Thermal se skládá z několika budov. Jeho základní stavební kámen byl slavnostně položen dne 5. června 1968. Nejvyšší budova má šestnáct pater a je vysoká 65 metrů. Do provozu byl hotel, postavený podle návrhu manželů Machoninových, uveden o devět let později. Jeho součástí je i venkovní bazén s výhledem na Karlovy Vary. Ten je nyní vypuštěný a stejně jako celý hotel nutně potřebuje rekonstrukci.

Při konzultacích s Ministerstvem kultury prý provozovatel, společnost THERMAL-F, prověřovala možnost získání dotace na rekonstrukci hotelu včetně těch z EU. Nenalezli prý ale žádnou možnost, jak získat dotaci v řádu desítek či stovek milionů, které by pro případnou generální rekonstrukci byly potřeba.

Pokud se chcete na vlastní oči přesvědčit, v jakém je hotel Thermal stavu, a chcete zjistit víc o jeho historii, můžete se během filmového festivalu zúčastnit některé z prohlídek exteriérů hotelu s výkladem. Organizuje je iniciativa Respekt Madam a informace o nich najdete na jejich webu respektmadam.cz.

Vypuštěný bazén hotelu Thermal v Karlových Varech
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.