Hovory s lékárníky nebo fanouškovský Star Trek. Výběr nejpodivnějších podcastů na internetu

21. únor 2017

Audioknihy? I jejich čas už minul. Na internetu je dnes tisícovka zajímavějších hodin mluveného slova, kvůli kterému si člověk na převyprávěný román ani nevzpomene. Podcasty, tedy rozhlasové pořady, které si můžete stáhnout a poslouchat kdykoliv, se zabývají i těmi nejbizarnějšími tématy, která by vás mohla napadnout. Tady je pár ukázek.

V roce 1938 odvysílali ve Spojených státech rozhlasovou hru Orsona Wellese Válka světů o útoku mimozemšťanů. Hra vyvolala paniku – mnoho posluchačů si myslelo, že se jedná o skutečné zpravodajství. Od té doby rozhlas neustále vymýšlí, jak získat nad posluchači stejnou moc, jako měl tehdy. Zdálo se, že video a obzvlášť internet audio vysílání zabijí, ale opak je pravdou. Lidé totiž milují poslouchat cizí řeči ve vaně, v autě nebo při běhání.

Výhody podcastů objevili už i američtí honáci: „Jako zaměstnaný rančer máte jen málo času na čtení. Ale poslouchat můžete i v pick-upu nebo v kabině traktoru. Beefwatch Podcast vám přináší informace, které potřebujete, a to v praktickém formátu,“ sdělují v propagačním sloganu svého pravidelného pořadu. Pokud se chcete orientovat ve světě dobytkářství, musíte jít s dobou.

Každá profese má dnes svůj podcast a tento trend se dostal už i k nám. Možná vás překvapí, že zrovna lékárníci jsou nerdy přes technologie, ale lékárenský podcast poslouchají týdně tisíce lidí. Hovory o nevyužitém potenciálu nanočástic selenu jsou až nečekaně popularní. V Česku frčí především podcasty o podnikání, osobním rozvoji a životě úspěšných. Mnohem zajímavější jsou ale samozřejmě loseři, kteří se nepřetvařují a za svůj marný život se nestydí. Podcasty často obklopuje mírná aura nerdství, jen pár kliknutí vás tak dělí od toho, abyste svůj čas trávili poslechem nekonečných a závažných debat, jestli Indiana Jones spolupracoval s nacisty, nebo zda je Flash rychlejší než Nightcrawler. Je libo další Star Trek? Žádný problém, fanoušci vymýšlejí nové díly každý týden. Pokud byste se chtěli zapojit a máte obavy, že vám chybí teoretické znalosti, poslouchejte Talk about Star Trek.

Důkazem lidského génia je nejen přistání robota na Marsu, ale i vymýšlení drinking games na motivy hollywoodských bijáků. Je to jednoduché, umícháte drink podle receptu, pustíte vybraný snímek a pijete podle pravidel. Napijete se vždy, když se ve filmu Barbar Conan objeví oheň.* Program pro osamělé večery všech zoufalců hledejte na Alcohollywood.com. Pokud se vám i toto zdá málo bizarní, zkuste třeba Blastro Podcast, absurdní komediální show parodující vědecké vzdělávací pořady. Témata jako Ctulhu nebo patologický kanibalismus se svými hosty probírá renesanční „myslitel“ Dotore Ballardo.

Slovo podcast zná svět už od roku 2004 a posledních třináct let skutečně žil nástupem těchto zvukových formátů, které nepřestávají být populární. Vedle tradičních pořadů, které dnes uveřejňujeme ve formě podcastů, proto i na Radiu Wave začínáme produkovat autorské, seriálové podcasty. První má název Zhasni! a jeho epizody přinesou od 1. března devět zvukových autorských dokumentů na témata, jako je sex v těhotenství nebo swingers party.

Komik Brett Gelman ve svém neméně absurdním komediálním seriálu Gelmania hlásal: „The revolution will not be televised. The revolution will be podcasted.“ A pak vysílání podcastu ukončil. Výčet podobných lahůdek by ale mohl pokračovat donekonečna. Pokud byste si rádi poslechli i něco méně bizarního, a přesto zajímavého, zkuste podcasty Radia Wave. Stáhnout si tu můžete oblíbené pořady, jako je Kvér, který se zabývá vztahy a sexem, nebo filmový magazín Čelisti. Návod najdete tady.

* Recept na drink Tajemství oceli: 2 díly whisky, 1 díl pomerančového likéru, 1 díl zlaté tequily, 1 díl amaretta; vše dobře promíchejte.

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.