Hrdinové, co šetří náboji. Chceme, aby akční filmy kopírovaly společenské trendy?

18. prosinec 2019

Akční hrdinové a hrdinky dnes čím dál víc připomínají obyčejné lidi. Pokračování macho značek jako Rambo nebo Terminátor v kinech válcuje třeba kulhající John Wick nebo vtipní superhrdinové v komiksových spektáklech. Proč to tak je? Pořad Kompot vyzpovídal autory nové Encyklopedie akčního filmu.

Filmoví publicisti Petr Cífka, Václav Rybář a Matěj Svoboda pořádají jednou měsíčně v pražském kině Aero oblíbené večery s názvem Popkulturní milníky. V něm nostalgickým fanouškům mainstreamové zábavy promítají hlavně akční klasiky jako Smrtonosná past, Rambo II nebo Top Gun. Svoji vášeň pro Arnolda Schwarzeneggera, Sylvestera Stalloneho nebo Bruce Willise zkondenzovali do Encyklopedie akčního filmu, kterou nedávno vydali. Proč je tak populární série Rychle a zběsile, i když v ní už ani nejde o auta? Proč bylo kontroverzní, že novou bondovku píše žena? A omlouvají se někdy akční hrdinové?

Čtěte také

Postavy akčních filmů se v poslední dekádě „zlidštily“, třeba prožívají hlubší emoce, a nestydí se za to. Změna byla vidět, když začal agenta 007 místo Pierce Brosnana hrát Daniel Craig. „Z Bonda se stal najednou větší cíťa. To dřív nebývalo. Pierce Brosnan měl všechno na háku,“ říká Václav Rybář. „Je vidět posun k realističnosti, není to už jen exhibice a výstava svalů. Někdy je (hrdina) klidně smutný, občas utrží nějakou ránu, v podstatě i šetří náboji. Lidi mají rádi, když je z masa a kostí, když krvácí, je naštvaný nebo zuřivý. Viz třeba John Wick, který má sice šílený kill count a je nezastavitelnej, ale fandíte mu, když kulhá,“ doplňuje Petr Cífka.

Která bondovka je úplně nejlepší? Jakým akčním filmům je naopak lepší se zdaleka vyhnout? Geniální scénáře k snímkům Con Air nebo Top Gun vznikly velmi banálně. Existuje tedy recept, jak najít perfektní akční příběh? A čemu dali autoři Encyklopedie akčních filmů přednost – poslední sérii South Parku, nebo poslednímu dílu StarDance? Poslechněte si celý rozhovor v novém dílu pořadu Kompot na wave.cz/podcasty nebo v aplikaci mujRozhlas!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.