Hry proti trudomyslnosti. Jak hry pomáhají bojovat se špatnou náladou i depresí

31. leden 2020

Deprese a úzkosti představují novodobou epidemii. S ní souvisí i fenomén self-care, který coby doplněk konvenčních metod jako medikace a psychoterapie spočívá v tom, že člověk zkrátka dělá to, co je mu příjemné, pamatuje si, že mu to dělávalo radost, nebo ho prostě jen uklidňuje. Pro mnohé tenhle únik může představovat právě hraní her a redakce Questu vybírá ze své sbírky ty, které mohou pomoct překonat nejen náhlý nával melancholie.

Šárka s Jardou a Lukášem se prakticky jednomyslně shodli na tom, že nejvhodnějším žánrem pro překonávání dní, kdy se jim nic nechce a nic se jim nedaří, jsou budovatelské strategie. Jarda se vyznal ze své lásky k Pharaoh, Šárka horovala za klasické tycoony, základním mechanismem je nicméně ve všech případech pocit kontroly nad situací, kdy jim pod rukama vznikají rozsáhlé stavby bez většího úsilí, jehož výsledek je okamžitě vidět na obrazovce. Lukášovi navíc úhledné domečky a cestičky klidní jeho obsedantně-kompulzivní poruchu, takže pak nemá takové nutkání skládat si ponožky v šuplíku podle barev.

Čtěte také

Příbuzným žánrem budovatelských strategií v oboru tišení psychických bolístek redakce Questu jsou pak simulátory života v pomalém tempu. The Sims, Animal Crossing i Stardew Valley se víc než na budovatelskou složku soustředí na působení hráče v jeho světě, který na něj nicméně neklade příliš vysoké nároky, netrestá ho za neúspěch a nechává ho „být“, pokud se na nic komplikovanějšího zrovna necítí.

Další populární kategorií jsou pak pro trojici hry, které kombinují interaktivitu a hudbu. Jarda se s léty smutku a geekovství stal expertním bubeníkem v Rock Band, Lukáše těší obdiv ostatních dětí v breakdancových Floor Kids a Šárka zná v Audiosurf zpaměti trasy vygenerované jejími oblíbenými písničkami. Všem třem hudební hry pomáhají ztratit se ve světě rytmu, kde ale mají vše pod kontrolou a zvládnou směřovat myšlenky jedním konkrétním směrem.

Proč The Sims nejsou univerzálním lékem na existenciální krizi? Může hraní her úzkost naopak spouštět? Naordinujte si aktuální díl Questu, třeba najdete ideální herní terapii zrovna pro vás.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.