Hudba, se kterou můžeš křičet. Nálož masivních tracků od Gleba, Kim Petras, Inji a Alice Merton

25. leden 2023
Topinky

V aktuálních Topinkách se opět schází výkvět futuristického globálního popu. Křikem doprovází svůj track původem turecká housová diva Inji, hrátky s identitou servíruje německo-kanadská hvězdička Alice Merton a rave, trap a industrial invenčně kloubí japonský veterán Shinichi Osawa. A konečně – svojí flow zase jednou přepnul na palebný režim i náš bratislavský oblíbenec Gleb. Brrr/prrr!

Kim Petras - Brrr

Credits: Kim Petras, Ilya Salmanzadeh, Max Grahn, Rami Yacoub
Label: Amigo / Republic
Album: Brrr single

Německá zpěvačka Kim Petras na konci loňského roku vystoupala na číslo jedna amerického žebříčku a to po boku Sama Smitha se skladbou Unholy. Stala se tak první otevřeně transgender osobou na vrcholu prestižní hitparády. S písní se aktuálně uchází o Grammy i Brit Award, její kariéra teď ale pokračuje novým singlem Brrr, který zpěvačka na sociálních sítích teasovala už několik měsíců. „Jestli si myslíš, že seš tak chladnej, tak bys mě měl pustit blíž k sobě,“ zpívá Petras a její fanoušci si vzpomenou na podobný track Icy z tři roky staré desky Clarity. Nové album, první pro společnost Republic, je prý i nadále v přípravě. Celou jednu desku nazvanou Problématique (plánovanou na loňské léto) nahrávací společnost a Petras zahodili poté, co většina skladeb záhadně prosákla na internet. Teď už si snad na soubory dávají větší pozor.

Gleb - Workin Workin

Credits: Gleb Veselov, Peter Bitter, Komander Ground
Label: Universal
Album: Workin Workin single

Bratislavský verbální kulomet Gleb pokračuje ve vydávání nových singlů mimo řadová alba. Dalším je Workin Workin, znovu naprosto odlehčený track, ve kterém Gleb zní, jako kdyby dával ve studiu freestyle a užíval si to. „Chcem aby mi na pohrebe zahrali tvoj track. Vieš prečo? Lebo ho nebudem počuť,“ říká tady do Komanderova beatu a o pár řádků dál tvrdí: „Robím hudbu pre zoomerov aj boomerov.“ V tracku navíc cituje americké rappery jako jsou Ludacris, Snoop Dogg nebo Keak Da Sneak. K Workin Workin vznikl i povedený animovaný klip, který Gleb v duchu DIY natočil ve spolupráci s Adamem Bazlikem.

Inji - The One

Credits: Inci Gurun, Alexander Graf, Jonah Jurick
Label: Polydor
Album: The One single

„Chci dělat hudbu, se kterou můžeš křičet,“ popisuje svůj cíl v Turecku narozená zpěvačka Inji. Studovala v Británii, teď pokračuje na vysoké škole ve Filadelfii a hudební kariéra je pro ni zatím jen koníčkem. To se ale může brzy změnit, oba její dosavadní singly výrazně bodovaly na TikToku a sbírá za ně milionová přehrání na streamovacích službách. Ne jinak tomu bude určitě i s její novinkou The One, kterou Inji vydala v polovině ledna. Spolupracoval na ní belgický producent Alex Gray a Inji tady zpívá o hledání toho pravého. „Mám ve svým životě dva, tři milence, na čtyři až pět kluků myslím a pět, šest mi pořád píše. Ale já potřebuju jen toho jednoho,“ stěžuje si v housem ovlivněném tracku, u kterého rozhodně nebude problém si zakřičet.

Mori & Shinichi Osawa - Yazawa

Credits: Mori, Shinichi Osawa
Label: self-released
Album: Yazawa single

Playlist Radia Wave tentokrát zamíří i do Japonska, a to rovnou za jedním z nejznámějších tamějších DJů a producentů Shinichi Osawou, který v dobách své největší slávy na počátku desátých let vydával singly a desky u kultovního labelu Maison Kitsuné. Po loňské desce Big World, kterou vydal pod svým druhým pseudonymem Mondo Grosso, Osawa přitvrzuje a představuje novinku Yazawa, za kterou společně s ním stojí čtyřiadvacetiletý umělec, model a nově také rapper Mori. Ten v posledních několika letech získává v japonské společnosti mimo jiné i svým netradičním humorem na velké popularitě a Yazawa je pro něj debutovým singlem. Podmanivá kombinace ravu, housu, trapu, industriálního beatu a sebevědomé flow u nás bude jako doma!

Elley Duhé & Whethan - Money On The Dash

Credits: Elley Duhé, Ethan Snoreck, Nick Lopez, Andrew DeCaro
Label: Not Fit For Society / Good Luck Have Fun
Album: Money On The Dash single

Alabamská zpěvačka Elley Duhé prorazila především platinovou singlovou spoluprací s producentem Zeddem (Happy Now, 2018) a skladbou Middle Of The Night, která loni virálně bouchla na TikToku. Zda letos konečně naváže na své už pět let staré EPčko Dragon Mentality, není zatím jisté, nicméně aktuální sezónu otevírá našlápnutým tanečním bangerem Money On The Dash. S energickým trackem jako stvořeným pro divokou jízdu závodním autem s pedálem u podlahy zpěvačce vypomohla stoupající producentská hvězda Whethan. Chicagský DJ, který už na střední škole jel tour s Chainsmokers a má za sebou spolupráce třeba s Duou Lipou nebo Charli XCX, i tady chytlavě kombinuje elektropop s prvky future bass. „Tenhle track má přesně tu vzpurnou energii, kdy se opájíte ďábelským pocitem, že dokážete cokoliv a nic vás nezastaví,“ upřesňuje vibe svého nového singlu sama Elley.

Alice Merton - Waste My Life

Credits: Alice Merton, James New, Paul Whalley
Label: Paper Plane
Album: Waste My Life single

Od vydání debutového EPčka No Roots německo-kanadské zpěvačky Alice Merton uběhlo šest let. Eponymní singl z něj jí zajistil pobyt v top třicítce žebříčků šesti evropských zemí včetně první příčky ve Francii. Úspěch neohraničený hranicemi jednoho státu navíc skvěle zapadá do narativu nahrávky zpěvačky, která pozbývá identity – od rodičů totiž přejala německé i irské kořeny a většinu svého života se stěhovala z místa na místo. Díky svému plyšovému, přesto ale průraznému vokálu bývá Alice Merton připodobňována ke slavnějším kolegyním Adele nebo Florence Welch. A průrazným se ukázal být i její dlouhohrající debut Mint z roku 2019, na kterém představila mix alt popu a disco beatů se špetkou jižanského rocku, a kvůli němuž by si na ni (minimálně dle deníku New York Times) měly dát pozor dívky z HAIM. Na loňského albového pokračovatele S.I.D.E.S. teď Alice Merton navazuje singlovou novinkou Waste My Life o dobrovolně promarněném životě s druhou osobou.

Mluvil Filip tentokrát německy? Je Alešův charakter stále ještě v přípravě? A kdo je v hudební redakci největší „bazlik“? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.