Hudba z jiné planety! Před 45 lety položili Television jeden ze základních kamenů punku

28. leden 2022

Newyorská kapela Television se nesmazatelně vepsala do dějin kytarové hudby. Na její debutovou desku Marquee Moon se ovšem čekalo až netušeně dlouho. Album vyšlo začátkem února 1977 a ukázalo právě jednu z možných cest, kudy se proud živočišné garážové energie v budoucnu může dát. V prvním letošním díle Špíny jsme se tak rozhodli vzdát hold jedné z nejchytřejších a nejméně prvoplánových nahrávek žánru.

Television se dali dohromady v roce 1973, předcházelo jim ovšem trio Neon Boys. To založili kytarista a zpěvák Tom Verlaine společně s kámošem ze střední, baskytaristou Richardem Hellem. Doplnil je bubeník Billy Fica.

Neon Boys nefungovali déle než rok, nikdy nevystupovali naživo a zanechali po sobě jen tolik písniček, že na jejich spočítání postačí prsty jedné ruky. Do sestavy, už pod názvem Television, se k nim pak konečně přidal druhý kytarista – Richard Lloyd, autor typických melodických linek.

Zásadním zlomem pro kapelu byl moment, kdy jejich manažer Terry Ork přemluvil Hillyho Kristla, majitele klubu CBGB, aby u něj mohli Television vystupovat. Na pódium CBGB vkročil punk a spolu s ním se okolo podniku začaly točit výrazné osobnosti newyorského kulturního podhoubí. Díky častému hraní i zkoušení se zároveň čtveřice v čele s Tomem Verlainem stala jednou z nejsehranějších a nejvynalézavějších kapel.

Proč se rozhodli Verlaine s Hellem opustit rodný Delaware a přestěhovat se do New Yorku? Jak vypadal Verlainův život ve velkoměstě? Z jakého důvodu vybouchla spolupráce mezi Television a Brianem Enem? Jaká byla dynamika mezi Verlainem a Hellem a proč přerostla v tenzi? Proč je Marquee Moon tak zásadní deskou? A co je pojí s šedesátkovými psychedelickými kapelami? Poslechněte si celé kalendárium Špíny ze záznamu!

Spustit audio