Hudební tip Bennyho Crista: Pobyt doma si zpestřete texaským blues nebo slovenským ambientem

9. duben 2020
Tip

Před dvěma týdny Ben Cristovao odstartoval další Paternoster Session a projel se výtahem, který nikdy nestaví. Z domácí karantény nám teď nabídl hned několik tipů na hudební skvosty, které zrovna nejčastěji poslouchá.

Dostal jsem super tip na Garyho Clarka Jr., úžasná hudba, říká Ben. Gary Clark Jr. je americký kytarista a zpěvák, jehož tvorba balancuje na pomezí blues, rocku a hip hopu. Před rokem mu vyšlo nové album This Land, jehož stejnojmenná titulní píseň pojednává o rasismu, s nímž se Clark setkal během svého dospívání v Texasu a na který naráží i v dospělosti.

O sociálních problémech má co říct i čtyřčlenná švédská hiphopová skupina Looptroop Rockers. Ta se proslavila během 90. let i díky svému hitu Long Arm of the Law z roku 2000, který otevřeně kritizoval švédskou policii. Hodně jsem je poslouchal, když jsem byl mladší, a teď jsem se k nim vrátil, říká Ben.

Svým dalším tipem nás Benny vrací zase zpátky do současnosti: Další věc, co mě baví, je Homes. Hodně s ním spolupracuju.“ Slovenský producent Homes vydal na konci ledna své debutové album Lufu. Hlavním poselstvím nahrávky má být láska a laskavost ke všem bez rozdílu.

Lásku najdete i v dalším Bennyho tipu, kterým je album East Atlanta Love Letter od zpěváka 6lacka. Ten se věnuje lásce spíše romantické. Jeho nové album mapuje zážitky, kterými si 6lack prošel poté, co zažil úspěch a slávu. Mezi ty nejdůležitější řadí zpěvák konce i začátky vztahů nebo narození dcery.

Karanténu Bennymu oživilo i druhé album americké kapely The Internet, nahrávka Feel Good z roku 2013. Frontwoman kapely Syd Bennett a keyboardista Matt Martians se proslavili už dříve jako členové LA rap kolektivu Odd Future.

Mezi další členy Odd Future patřili například i Tyler, the Creator nebo Frank Ocean. Právě poslech jeho alba Blond je podle Bennyho Crista ideální pro nadcházející jarní dny.

Které další umělce poslouchá Benny Cristo? Pusťte si celý příspěvek!

autor: Dora Rodriguez
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.