Hudební tip: Darkwavové duo Noví Lidé vyvažuje temnotu s Perturbator i islandskými GusGus

7. říjen 2021
Tip

Mejra Šlehar a René Tomaides aka Noví Lidé tvoří společně hudbu už od roku 2013. Svou ponurou elektroniku – někde na pomezí post punku a darkwave – loni zvěčnili taky na druhé studiové desce Kruh. Hradecké duo navíc nedávno vystoupilo živě v našem proskleném studiu v rámci další Radio Wave Studio Session. Které skladby doporučují Mejra a René k poslechu?

S prvním hudebním doporučením od Reného míříme za Islanďany GusGus – triem tvořícím elektronickou hudbu, které bylo původně v 90. letech založeno jako filmový a herecký kolektiv. „Kapela GusGus teď vydala spoustu nových songů a klipů. Například je tam píseň Higher, kterou můžu doporučit,“ říká René vybírající skladbu, na které se podílelo ještě jiné islandské trio –⁠ Vök. „Pořád se teď nemůžu zbavit toho, že točím dokola živé vystoupení britské kapely Lamb,“ doplňuje.

Zpěvák a textař Mejra se s tipem žánrově drží synthwavu, který teď podle něj docela letí: „Například Perturbator, některé songy má rychlejší, některé pomalejší, ale je to docela originální záležitost.“ Mimo to přiznává, že poslouchá v podstatě všechno: „Teď momentálně asi po deseti letech poslouchám The Smiths, takže od nich si jistě poslechněte There Is A Light That Never Goes Out. A jinak vlastně třeba klasickou hudbu. Určitě si poslechněte taky nějakou.“ Na závěr všechny s přitakávajícím Reném vyzývá: „Ať si každý najde to své!“

Který pražský koncert Reného z elektronického dua Noví Lidé silně ovlivnil? Poslechněte si celý hudební tip!

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.