Hudební tip Kalle: Brutální Švýcaři YC-CY a nenápadnost kapely Sophie

14. květen 2020
Tip

Táborské duo Kalle, které tvoří Veronika a David Zemanovi, dalo předloni dohromady akustickou kapelu, se kterou na sklonku loňského roku vydali nahrávku Songs With The Acoustic Band. A v této podobě před nedávnem odehráli streamovanou Karanténa Session z jejich chalupy. Při té příležitosti se s námi podělili o své aktuální hudební tipy.

Zpěvačka Veronika doporučila svůj loňský objev, švýcarskou kapelu YC-CY, kterou poprvé viděla v Táboře na tradiční akci Free Dim Fest. Vystoupení bylo tak strhující, že si hned musela zakoupit jejich poslední desku Béton Brut. „Jejich hudba je docela těžko zařaditelná do nějakého žánru, ale ti, kteří mají rádi třeba Daughters nebo Retox, tak si ji hned oblíbí,“ připodobnila tvorbu jedné z nejvýraznějších švýcarských alternativních kapel Veronika ke známým firmám rychlého, hlučného a naštvaného hardcore punku.

David zvolil britskou kytarovku Sophia, která funguje od poloviny 90. let dodnes. Ústřední postavou je Robin Proper-Sheppard, známý mimo jiné z kultovní kapely The God Machine. „Robinův rukopis, to jsou tklivé songy a tajemný krásný vokál. Ale především působí ryze, jako by se ho vůbec nedotýkalo, co se děje kolem v hudbě,“ vysvětlil David, v čem se pro něj ukrývá největší síla projektu Sophia, který má od devadesátek na kontě 9 studiových alb.

Jakou skladbu z nejnovější desky YC-CY má Veronika nejradši? Jaké bylo jejich vystoupení na Free Dim Festu? Proč The God Machine ukončili svoji činnost? Přijede Sophia opět do Prahy?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.