Hudební tip kapely Chief Bromden: Podivnost zvukových koláží, která člověka rozloží

2. duben 2020
Tip

Mathrockeři Chief Bromden nedávno doplnili sestavu o zpěv a v plné síle ještě před nouzovým stavem odehráli Studio Session Radia Wave. Slovácko-sudetská kapela se při té příležitosti svěřila, kteří interpreti a skladby je v poslední době okouzlili.

Basák Jarin Stříhavka se vydal zpátky do minulosti a doporučil kultovní klasiku v podobě postmetalové kapely Tool. Na skladbě The Pot z jejich čtvrtého studiového alba 10,000 Days oceňuje Jarda především basovou linku. „Používám tu písničku jako referenci, abych si poslechl zvuk reprosoustavy,“ vyzdvihuje Jarin. 10,000 Days, vydané v roce 2006, bylo na dlouho poslední album, které Tool vydali. Na jejich loňskou pátou studiovou nahrávku Fear Inoculum se čekalo třináct let. Především kvůli soudním sporům a zdravotním problémům některých členů.

Od zavedených jmen se přesuneme k debutantům. Klávesák David Tichý se v poslední době ponořil do dvojalba Deathconsciousness americké experimentální kapely Have a Nice Life. Duo nápaditě kombinuje post punk s prvky shoegazeu, ambientu a industrialu. „Je to taková divná zvuková koláž, kde jsou momenty, které člověka úplně rozloží hlukem nebo nápadem. Je to krásný,“ vysvětluje David, co ho na desce z roku 2008 nejvíc zaujalo.

Slovem „divný“ se dá popsat i poslední tip od nejnovějšího člena Chief Bromden, vokalisty Štěpána Pařízka. Jeho volba padla na tvorbu kapely Ween. Konkrétně mu utkvěla píseň Mutilated Lips z alba The Mollusk. „Je silná v refrénu. Gene Ween popisuje psychedelický zážitek krásným obratem, že má v hlavě chapadla, která zachytávají různé vjemy,“ vysvětluje Štěpán, kterého na Mutilated Lips baví právě „strašně pěkný text a plíživá atmosféra“.

Jaká skladba utkvěla Štěpánu Pařízkovi? Které album rozložilo Davida Tichého? Jak Jarda Stříhavka zkouší nové reprosoustavy? Poslechněte si hudební tipy kapely Chief Bromden!

autor: Marek Zavřel
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.