Hudební tip: Rapper Edúv Syn doporučuje citlivý post-rock i zhudebněné výroky šéfa StB

26. březen 2020
Tip

Hypnagogické trapové beaty a syrové výpovědi, které se nebojí odhalit i ta nejpochroumanější zákoutí lidské duše. Loňský debut v Praze usazeného slovenského rappera Edova Syna, album Karel Gott je mŕtvy keď hralo rádio, na kterém spolupracoval se svým kolegou Fvck_Kvltem, zapůsobil v undergroundovém rapu jako zjevení. Během návštěvy rozhlasu, kdy se přišel párkrát projet oběžným výtahem, co nikdy nestaví, se s námi podělil i o své nejnovější hudební tipy.

První kapela, na kterou Edúv Syn, vlastním jménem Matej Myslovič, upozornil, jsou bratislavští post-rockeři Shallov, kteří nedávno vydali dvoupísňovou nahrávku Compress, Expand. „Jsou tam citlivé nápady a zajímavé struktury skladeb. Přestože je to post-rock, tak mě to nenudí,“ okomentoval album Edúv Syn. Kapela chystá vydat nahrávku, na jejímž obalu najdeme obraz od slovenského experimentálního malíře Michala Fízika, v brzké době i na nosiči.

„Je to celkem šílená hudební fúze snad úplně všeho,“ dodává Edúv Syn ke svému druhému hudebními tipu, kterým je slovensko-maďarský projekt Drť, založený Michalem Kaščákem, šéfem festivalu Pohoda, známým též z kapely Bez ladu a skladu, a skladatelem Miro Tóthem. Drť měla premiéru loni v listopadu v bratislavské Fuze. Na svém debutu Puntičkár zhudebnili rozhovory s bývalým šéfem StB, generálem Alojzem Lorencem. Ten byl také předobrazem pro postavu generála Ference z mrazivé kriminální série Rédl scenáristy Mira Šifry.

V čem tkví podle Edova Syna síla dvouskladbové nahrávky bratislavských Shallov? Proč je Drť zajímavou kapelou a kdo všechno se v ní sešel? Poslechněte si Hudební tip rappera Edova Syna!

Spustit audio

Související