Hudební tip zpěvačky Tea Sofia: Dlouhohrající příběhy, které baví atmosférou

19. březen 2020
Tip

Vycházející hvězda českého popu Tea Sofia vydala v prosinci hořkosladký debut a vyzkoušela si, jak se jí hraje ve stísněném páternosteru Českého rozhlasu. V nabitém programu si někde mezi školou a vlastní tvorbou udělala čas, aby se s posluchači Radia Wave podělila o své nejoblíbenější nahrávky.

„Myslím, že to jde fakt z duše,“ říká Tea Sofia Zybartas o novém albu Tame Impala s názvem The Slow Rush. Fanoušci čekali na novinku od multiinstrumentalisty Kevina Parkera téměř pět let. „Mám z toho smíšený pocity, ale čím víc ho poslouchám, tím víc mě baví,“ popisuje Tea Sofia zkušenost s poslechem. Album tak dostává svému jménu, protože na jeho účinky se musí počkat. „Když si pustíte veškeré písničky za sebou, tak vytváří náladu souslednosti a má atmosféru, která ve vás zůstane,“ oceňuje narativnost této nostalgické desky.

Příběhem vyniká podle Tey Sofie i deska Zaba od Glass Animals. Především tím, jak „písničky splývají dohromady a dává to příjemnou atmosféru“. Kapela zaujala na svém debutu minimalismem a zároveň mírou psychedelie. „Baví mě, že je nestandardní použitím afrických prvků, a líbí se mi hlas hlavního zpěváka,“ vysvětluje Tea Sofia, proč si poslechnout právě tento exotický počin.

A na jihu zůstaneme i u poslední favoritky Tey Sofie, a sice španělské zpěvačky Rosalíi. „Má atypický způsob performance. Založila úplně nový styl, kdy používá prvky flamenca a moderních vlivů,“ rozebírá tvorbu Rosalíi, jejíž hlas americký magazín Pitchfork popsal jako „jemný tekutý samet“. „Baví mě tam i španělština, kterou se učím a mám ji hrozně ráda,“ uvádí Tea Sofia na závěr.

Co si myslí Tea Sofia o novém albu Tame Impala? Co ji baví na desce Zaba od Glass Animals? Proč je Rosalía její nejoblíbenější zpěvačka? Poslechněte si její hudební tipy!

 

autor: Marek Zavřel
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.