„Humor je sval. Když ho posiluješ, je svižnější a nebolí,“ říká stand-up komička Lucie Macháčková

29. srpen 2018

„Žen je ve stand-upu velmi málo. A není to jen v Česku, je to celosvětový trend,“ říká o stand-up comedy scenáristka a televizní dramaturgyně Lucie Macháčková. Společně s Tigranem Hovakimyanem a Honzou Studničkou bude ve čtvrtek 30. srpna od 19 hodin vyrábět humor živě ve studiu Radia Wave. Procvičíme si i zeměpis, protože bude jistě řeč o obci Čejč, kde Macháčková vyrůstala. „Já mám pocit, že moje stand-up kariéra je taková velká PR kampaň na Čejč,“ hodnotí svou tvorbu.

Snažíš se ve svých stand-upech jít naproti publiku?

To je podstatou stand-up comedy. Lidi si musí říct: „Ježíš, to je přesný!“ Musíte vystihnout to, co si publikum myslí, ale nějakým originálním způsobem, který je nikdy nenapadl.

Jakým tématům se ve svých vystoupeních věnuješ?

Moje oblíbené téma, o kterém mluvím často, je obec, ve které jsem se narodila.

A to je kde?

Vyrostla jsem v malé obci jménem Čejč. Moje celoživotní snaha je stát se nejslavnějším rodákem Čejče.

Ty jsi kromě jiného taky scenáristka a televizní dramaturgyně. Jak ses dostala ke stand-upu?

Hodně to souviselo se scenáristikou. Já se považuju za scenáristku, ale vždycky mě frustrovalo to, že člověk musí pro věc přesvědčit velké množství lidí, aby projekt mohl vůbec vzniknout. Musíte mít režiséra, potřebujete peníze, trvá to moc dlouho. Naopak na stand-upu se mi líbí, že když to dneska napíšu, tak mám hned vystoupení. Nepotřebuju k tomu nic jiného než mikrofon a publikum.

Taky se ale může stát, že to nebude vtipné. Není to tak?

Jasně, že se to může stát. Na stagei máš bleskovou zpětnou vazbu. Napíšeš to, zkusíš to, lidi se smějí, asi je to dobré. Nesmějí se? Musím to změnit.

Lucie, já jsem se dočetl, že vedeš workshopy psaní vtipů. To se dá naučit?

Já myslím, že jo. Vždycky říkám, že humor je jako sval. Když ho posiluješ, tak sílí a stává se tvou přirozeností. Když ho používáš, je rychlejší, svižnější, nebolí to. Nejdůležitější je moment překvapení. U vymýšlení vtipů začínám od konce. Nejprve vymyslím pointu a pak hledám nejkratší cestu, jak se k ní dostat.

„Když vycítím, že se nemám pouštět do holokaustu, nedělám to,“ říká stand-up komik Honza Studnička

Honza Studnička

„Nejhorší je zapomenout text. To je extrémně náročná situace. Každá vteřina pak trvá roky,“ říká o stand-up comedy Honza Studnička. Ve svých skečích se věnuje politice, vztahům nebo třeba filmům. Společně s Tigranem Hovakimyanem a Lucií Macháčkovou bude ve čtvrtek 30. srpna od 19 hodin vyrábět humor živě ve studiu Radia Wave. Má nějaký záchranný plán, když mu dojdou vtipy?

Řešíš ve svých skečích feminismus?

Považuji se za feministku. Myslím si, že každá nezávislá holka má svůj vlastní názor a chce být slyšena, tím pádem je feministka. Jsem ráda, že do českého stand-upu přináším svůj holčičí úhel pohledu. Protože žen, které dělají stand-up, je tu hrozně málo. Ve svých vystoupeních se genderově specifickým tématům věnuji.

Proč je v českém stand-upu málo žen?

Není to jenom v Česku, je to celosvětový trend. Stand-up je považován za mužskou záležitost. Což je zvláštní, protože v publiku je poměr žen a mužů vyrovnaný. Hodně jsem nad tím přemýšlela. Stand-up je tvrdá disciplína. Teď budu hodně generalizovat, ale myslím, že holky trošku hůř zvládají strach z odmítnutí od publika. V momentě, kdy je člověk na pódiu a nejde to dobře, tak je to velmi nepříjemný pocit. Jak jsem vypozorovala, kluci se z toho dřív oklepou.

Jak naučit lidi, aby byli vtipní? A ohrožuje politická korektnost humor? Poslechněte si celý rozhovor! A ve čtvrtek 30. srpna od 19 hodin poslouchejte živou stand-up show přímo ve studiu Radia Wave.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.