Hvězdná pěchota znovu zasahuje v podobě strategie Terran Command

1. červenec 2022

Jarda, Lukáš a Šárka mají z brouků možná strach, ale když Mobilní pěchota potřebuje, popadnou plamenomety a pro dobro lidstva s chutí vyhubí pár hnízd arachnidů. Taková je přibližná náplň čerstvé realtimové strategie Starship Troopers: Terran Command. Není ale ani zdaleka první hrou, která si z Heinleinova, potažmo Verhoevenova díla tenhle svět půjčuje.

Terran Command by se dle Jardova názoru dokonce mohla zařadit mezi ty nejpovedenější adaptace militaristického sci-fi, jen kdyby ji tvůrci ze studia The Artistocrats zvládli naplnit trochu větším množstvím obsahu. Nenajdete v ní multiplayer, jen velmi přímočarou příběhovou kampaň, která se na druhou stranu netváří, že by byla něco víc, než realtimovou strategií s omezeným počtem jednotek čelící mnohonásobné přesile.

Své publikum nezdržuje budováním, obchodem či podobnými podružnými záležitostmi a v dobrém smyslu slova vlastně připomíná své žánrové příbuzné z konce devadesátých let, kdy hry ještě tolik nemohly oslňovat grafikou, a tak se soustředily na syrovou hratelnost.

Druhou kvalitní adaptací Hvězdné pěchoty je koneckonců Terran Ascendancy, taktéž realtimová strategie z roku 2000, která poměrně věrně kopírovala děj filmu. Vzhledem k tehdejší přehlcenosti trhu, kdy strategie platily za královny videoherních žánrů, se na ni pro její průměrnost spíše pozapomnělo.

Právem zapomenutou hrou je pak střílečka z roku 2005 zvaná jednoduše Starship Troopers, která za tehdy obrovskou hardwarovou náročnost vůbec nenabízela odpovídající grafiku. Vedle technických problémů trpěla také na příšerný dabing a od kritiky si to v recenzích pořádně slízla.

Svůj díl ale na herních Hvězdných pěchotách zvládli udělat i Češi, a to v podobě bezplatného titulu Starship Trooper, která dodnes platí za jednu z nejlepších českých freewarovek vůbec.

Proč by Starship Troopers: Terran Command slušela kampaň za brouky? Chcete vědět víc? Tak si poslechněte celý díl Questu, protože Hvězdná pěchota potřebuje i vás!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.