Hygienici mají podezření na cerkárie v Kolovském rybníku

14. srpen 2018 15:30

Hygienici mají podezření, že v Kolovském rybníce u obce Kolová nedaleko Karlových Varů jsou cerkárie. Po koupání se objevily příznaky cerkáriové dermatitidy asi u deseti dětí, uvedla Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje. Larvy motolic způsobují u lidí svědivou vyrážku, kašel a bolesti břicha.

S výskytem cerkárií mělo v roce 2015 velký problém největší přírodní koupaliště v Karlovarském kraji, sokolovský Michal. Jezero bylo nutné kvůli výskytu vodních parazitů přes zimu vypustit, dno zbavit rákosu, vysypat ho vápnem a po opětovném napuštění nasadit do vody líny. Díky tomu se cerkárie podařilo vyhubit a kvalitu vody na Michalu hygienici stabilně hodnotí nejlepší známkou.

Zákaz koupání v Karlovarském kraji nadále platí ve Velkém rybníce u Hroznětína na Karlovarsku, kde vodu zamořily sinice a vodní květ. Sinice se vyskytují také v nádrži Skalka u Chebu, tam je ale jejich množství nižší a ve vodě je možné se koupat, i když má zhoršenou kvalitu.

Navzdory přetrvávajícímu horku a suchu si mnohá přírodní koupaliště v kraji udržují vynikající kvalitu vody. Nejlepší známkou hygienici ohodnotili například koupaliště Dřenice u Jesenice na Chebsku nebo koupaliště Lido u Mariánských Lázní. Ve zcela nezávadné vodě se mohou lidé vykoupat také v Tatrovicích, chodovské Bílé vodě nebo Bodenu u Habartova.

autor: ČTK
Spustit audio