Hymna o nedostupnosti a drcený samet. Novinkám dominují Caroline Polachek, Yves Tumor a Normani

21. červenec 2021
Topinky

Co víc si v tyto dny přát než nový song ikonické Newyorčanky Caroline Polachek o nedosažitelnosti? Posmrtné kouřové signály k tomu vydává za asistence velkých hiphopových hvězd rapper Pop Smoke a na trip od hard rocku k drum’n‘bassu nás bere enigmatický producent Yves Tumor. Ať je vaše léto i nadále benigní!

Caroline Polachek - Bunny Is A Rider

Credits: Caroline Polachek, Daniel Harle
Label: Perpetual Novice
Album: Bunny Is A Rider single

Zpěvačka Caroline Polachek se po rozpadu Chairlift už pět let úspěšně věnuje sólové kariéře. Obzvláště její třetí studiové album Pang z roku 2019 sklidilo skvělé reakce, Polachek se díky němu stala jednou z nejvýraznějších tváří hyperpopu. Může za to i Danny L. Harle, spoluzakladatel PC Music, který s ní často natáčí. Jejich spolupráce teď pokračuje na singlu Bunny Is A Rider, který Polachek vydala bez informace, jestli je součástí nějaké příští desky. Zpěvačka píseň popisuje jako „letní song o nedostupnosti“.

 

Eugénie - Blue

Credits: Eugénie Asselin, David Spinelli
Label: Filature Recordings
Album: Blue single

Francouzská zpěvačka Eugénie se sice už v roce 2017 podepsala značce Universal France a svým hitem Puis Dance zaujala kromě posluchačů i slavné módní brandy jako Chanel nebo Vanity Fair, mimo svou zemi ale stále zůstává povážlivě neznámá. Změnit by to měl nový singl Blue, který proráží její takřka tříleté autorské mlčení. Během něho se Eugénie věnovala výhradně anglickým coverům francouzských šlágrů, které věšela na TikTok a Instagram. Track, který elegantně kombinuje popový sound se současnou elektronikou a ozvuky breakbeatu, doprovází videoklip, v němž Eugénie během tzv. ‚blue hour‘ deklamuje do kamery v outfitu kombinujícím oblek a školní uniformu. „V tomhle oblečení hraji roli, která mě každý den definuje: rozkročená mezi dítětem, jímž jsem byla, a ženou, kterou jsem se stala. Ležím, jako bych se rozbila, ale vždycky se znova postavím na nohy a bojuji – dokud znovu nespadnu,“ dodává aspirující francouzská hvězdička ke konceptu písně i videa.

 

Pop Smoke - Brush Em ft. Rah Swish

Credits: Bashar Jackson, Rah Swish, Andre Loblack, Rahlique Devawn Wilks, Jess Jackson, Dylan Jackson
Label: Republic
Album: Faith

Newyorský rapper Pop Smoke je už rok a půl mrtvý, ale dalo by se s trochou nadsázky říct, že jeho kariéru to zatím nijak nepoznamenalo. Hvězdě drillového subžánru vyšla v polovině července druhá posmrtná deska. Faith je seskládána z materiálu, na kterém Pop Smoke pracoval před smrtí, a na albu se podíleli třeba také Kanye West, Pusha T, Rick Ross, 21 Savage, Future nebo Dua Lipa. Nás zaujala skladba Brush Em, v níž hostuje Rah Swish, jeden z nejbližších spolupracovníků Pop Smokea, který tvrdí, že jeho misí je pokračovat v odkazu zastřeleného kamaráda.

 

Normani - Wild Side ft. Cardi B

Credits: Normani Kordei Hamilton, Belcalis Almanzar, Brittany Hazzard, David Cappa, Jonah Christian, Jorden Thorpe, June Nawakii, Kenyon Moore, Taylor Ross, Tyler Rohn
Label: Keep Cool / RCA
Album: Wild Side single

Málokterý debut v americkém mainstreamu je očekáván s takovým napětím jako ten od Normani, bývalé členky girlbandu Fifth Harmony. První ochutnávka Motivation přišla už v roce 2019 a mnohé hudební servery ji hned označily za jednu z nejlepších popových skladeb roku. Inspirace nultými a devadesátými lety (zejména tvorbou zesnulé R&B divy Aaliyah) je ale znát i na novém singlu Wild Side. Ve skladbě se na poslední chvíli cestuje na tropické ostrovy a hostující Cardi B tu rapuje o tom, jak hraje na mužské tělo jako na trumpetu. Na vizuálně okázalém klipu pak Normani spojila síly s ukrajinskou režisérkou virálních klipů, designérkou a stylistkou Tanu Muino.

 

Yves Tumor - Crushed Velvet

Credits: Sean Bowie, Christopher Greatti, Yves Rothman
Label: Warp
Album: The Asymptotical World EP

Po vydání stadionově laděného a překvapivě přístupného kytarového singlu Jackie teď enigmatický producent Yves Tumor potvrzuje, že se nejednalo jen o velkorysou jednorázovku. Na loňský dlouhohrající počin Heaven To A Tortured Mind, který se stal deskou týdne Radia Wave, totiž navazuje šestistopým EPčkem The Asymptotical World. Osobitý mixu hard rocku, noisu, jazzu a drum’n‘ bassu s floridským rodákem produkoval jeho dlouholetý spolupracovník a jmenovec Yves Rothman. Yves Tumor & Its Band se s novým materiálem vrátí také do Prahy a 24. února příštího roku vystoupí ve smíchovské MeetFactory.

 

Baynk - Esther ft. Tinashe

Credits: Jock Nowell-Usticke, Tinashe Kachingwe, Annika Wells, Rutger van Woudenberg
Label: AllPoints / Believe
Album: Esther single

Americká zpěvačka Tinashe vedla poslední roky hořkou válku se svojí nahrávací společností, která blokovala některé její nahrávky. Loni se jí konečně podařilo osvobodit a od té doby Tinashe vydává jeden singl za druhým. Tím nejnovějším je spolupráce s novozélandským producentem jménem Baynk, který v roce 2020 vydal povedené EPéčko A Study In Movement. Zda bude skladba Esther součástí alba 333, které Tinashe nedávno krypticky ohlásila na sociálních sítích, zatím bohužel není jisté.

 

Pixey - Sunshine State

Credits: Elizabeth Hillesden, Peter Robertson
Label: Chess Club
Album: Sunshine State single

Letošek je pro liverpoolskou hudebnici Lizzie Hillesden známou jako Pixey zatím zářným rokem – vydala EP Free To Live In Colour a nyní přichází s osvobozujícím singlem Sunshine State, kterým nám doporučuje zapomenout na všechno, co se venku děje a ztratit se v daném momentě. „Je oslavou lidí, jež spojuje hudba a chuť zahájit jakoukoliv revoluci chtějí – velkou či malou. Je také o té síle a náladě, kterou vám hudba může dát,“ vysvětluje k tracku Pixey, která mezi své vlivy řadí The Prodigy nebo Björk. Pod prosluněnou a nakažlivými hooky prošpikovanou novinkou je podepsány také bývalý bubeník The Vaccines Pete Robertson, který produkuje pro Beabadoobee.

 

Mahalia - Whenever You’re Ready

Credits: Mahalia Burkmar, Antoine Wilson, Benjamin Ash, Brian Palmer, Darren Benbow, Joerg Evers, Jurgen Korduletsch, Mack Jamieson, Montell Jordan, Uzoechi Emenike
Label: Atlantic
Album: Whenever You’re Ready single

Po bangeru Jealous, na kterém hostovala raperka Rico Nasty, se vrací rodačka z Leicesteru Mahalia do playlistu Radia Wave s novinkou Whenever You’re Ready. Smyslná hymnická skladba o sebelásce a důvěře v sebe sama v době, kdy procházíte těžkým rozchodem, využívá sample devadesátkového hitu Get It On Tonite od Montella Jordana. „Pamatuju si, jak jsem slyšela tuhle skladbu v dětství poprvé. Šlo o písničku, která mě pokaždé donutila tančit,“ řekla tisku sama Mahalia. Za produkcí a textem stojí kromě ní i hitmakeři MNEK (Madonna, Kylie Minogue, Beyoncé) a Two Inch Punch (Sam Smith, Jessie Ware).

 

Je naducaný loajální svišť ideálním kamarádem? Lze zemřít tak, aby to nepoznamenalo vaši hudební kariéru? A proč jsou na sebe lidé tak zlí? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a dozvíte se i to, co nechcete.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.