Hypnóza může pomoci při úzkostech, cesty do minulých životů nedělám, říká hypnoterapeut

28. srpen 2020

Hypnóza není podle psychologa a hypnoterapeuta Petra Štípka nic magického. I přesto o ní takové představy řada lidí má. Najít dobrého hypnoterapeuta není snadné, stejně jako se nelehko hledá hranice mezi přístupem vědeckým a spíše ezoterickým.

Petr Štípek používá hypnózu jako jednu z metod v rámci psychoterapie. Pokud by však byla jedinou užitou metodou, je podle něj riziko, že se u některých jedinců problém po čase vrátí nebo objeví v jiné podobě. „Je důležité řešit příčiny potíží, a ne jen překrývat symptomy,“ vysvětluje svou praxi hypnoterapeut.

O tom, co bude obsahem hypnózy, se psycholog s klientem domlouvá dopředu. Zakázky na cestování do minulých životů nicméně odmítá. „To přenechávám lidem, kteří s tím mají zkušenosti, věří tomu a kteří do toho jdou,“ říká.

Ačkoliv Petr Štípek hovoří o hypnóze jako o poměrně bezpečné metodě, ve své praxi se ale potkává i s klienty, kteří se z jednorázové zkušenosti s hypnózou na nějakém zážitkovém víkendu dávají dohromady třeba půl roku. Za důležitou prevenci podobných zážitků považuje jednak zpětnou vazbu a návaznost v rámci psychoterapeutického procesu a zároveň vyhledání hypnoterapeuta s adekvátním odborným vzděláním.

Jak najít dobrého hypnoterapeuta? Jak může hypnóza pomoct lidem s duševními poruchami? A dá se zhypnotizovat opravdu každý? Poslechněte si Diagnózu F o hypnóze.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

  • Hypnóza: Terapie bez práce?

    Hypnóza může na první pohled vypadat jako šamanský rituál. Hypnotizér nebo hypnoterapeut uvádí pacienta do transu, sděluje mu při tom různé věci (posthypnotické sug...

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.