I amatér může natočit krásný dokument. My Street Films spustil další ročník soutěže námětů

7. duben 2022

Vzdělávací projekt My Street Films opět po roce spustil soutěž námětů na krátký dokumentární film. Vítězové mají možnost zúčastnit se zdarma workshopů s profesionálními dokumentaristy, svůj námět rozpracovat a následně i zrealizovat. „Ukazuje se, že lidé, kteří projdou naším workshopem, se pak dostávají na Katedru dokumentární tvorby na FAMU, například letos jsou z pěti přijatých čtyři dívky od nás,“ vyzdvihuje plusy soutěže programová manažerka My Street Films Viola Ježková.

Počty přihlášek do soutěže námětů každým rokem rostou, podobně jako samotný tým My Street Films: „Lektorskou základnu každoročně rozšiřujeme, jelikož ne vždy mají naši lektoři čas, protože natáčejí a stříhají vlastní dokumenty. Námětů jsme loni přijali 117 a máme radost nejen z toho, že jich je každým rokem víc, ale že se prohlubuje a roste i jejich kvalita,“ dodává Ježková s tím, že v posledních dvou letech se objevuje daleko víc námětů na mezilidské vztahy, generační témata, psychické poruchy nebo vyrovnávání se se smrtí. „Původní záměr a zacílení, že natáčíme filmy v ulicích a místech, kde žijeme, se neztrácí, ale hlásí se nám čím dál víc lidí, kteří si filmem chtějí ohmatat své vlastní, osobnější krajiny.“

Jak se dokumentaristům na následných workshopech pracuje s často, co do profese a filmových zkušeností, úplnými začátečníky? „Bereme film jako tvorbu, která patří do každodenního života. Nechceme si hrát na elitní profesionály versus amatéry. Přijde mi strašně osvěžující a krásné bořit šuplíky o tom, že, když vezmu příklad z loňského roku, sestřička na dětské psychiatrii nemůže natočit krásný film,“ říká jedna z lektorek Marika Pecháčková. Workshopy jsou podle ní zaměřené mnohem víc na „ohmatávání toho, proč lidé chtějí konkrétní film natočit“.

Co stálo za vznikem projektu My Street Films a soutěží námětů na krátké dokumentární filmy? Jaké jsou podmínky pro účast v soutěži a jak probíhá následný výběr námětů lektorskými dvojicemi? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.