I baleťáci platí nájem, vynáší odpadky a chodí na pivo

4. březen 2020

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, uvítaly Martina, který si na chléb vydělává baletním uměním v brněnském Národním divadle.

Moderátorky spolu s Martinem rozebraly stereotypy, které se této ušlechtilé profese drží jako výkal košile. Například není pravda, že být baleťákem je poslání Martina ke studiu tohoto oboru rodiče prostě přinutili, protože na basket byl moc malý a na gymnastiku moc dlouhý. Také je mýtus, že by baleťáci jedli jen jogurty a mandarinky i na pivko si tu a tam zajdou. 

Martin také zavzpomínal na své osudné role jak tancoval pavouka, mouchu lapenou do pytle nebo sovu v druhé řadě za netopýry. Pak také přednesl svou teorii o tom, že laik nepozná baleťáka-šmajdala od Baryšnikova. Nebyly by to Buchty, kdyby neprobraly prašule dozvíte se tedy i to, jestli za Labutí jezero dostanete na výplatní pásce víc než za kasírování v obchoďáku.

Došlo také na to, proč se v moderní gymnastice neangažují muži a jak se řekne v Sasku orgasmus. Zuzana se pak svěřila se svojí vzpomínkou na avantgardní nahaté divadlo z Německa, které v 90. letech způsobilo poprask v jejím rodném Brnečku.

Chcete si i vy zavzpomínat, jak jste vždy záviděli panu Harapesovi jeho uplé legíny? Pusťte si aktuální díl Buchet a zjistíte, že ani baletní mistři nemají na růžích ustláno.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.