I kapslové espresso může chutnat dobře, říká kavárník a pražič Kristián Kříž
Kam kráčí česká kávová kultura a jaké trendy nás čekají? S koordinátorem české pobočky SCA Kristiánem Křížem jsme probrali, jak se kávová scéna vyvíjí i proč mají kavárníci potřebu si zkoušet kávu pražit sami.
Kristián Kříž se kávě věnuje už léta, nejdřív jako nadšený konzument, později jako zakladatel Jednoho kafe, malého libereckého podniku s vlastní praženou kávou. „V Liberci jsem potkal skvělou partu, která se snažila tu scénu nějakým způsobem začít objevovat a já jsem se k nim přidal a ještě s jedním kamarádem založil kavárnu.“
Od každodenního vaření kávy pak už byl jen krok k pražení. „Nestačí mi jen tak přihlížet a rád zkouším nové možnosti, takže potom, co jsem prošel různými školeními, bylo pražení přirozená cesta, jak na to navázat.“
„V posledních dvou letech jsou i v našem prostředí trendem různé alternativy zrnkové kávy, jako třeba kapslová káva, kdy i spousta velkých českých pražíren výběrové kávy tu svoji kávu uzavírá do kapslí. A nutno podotknout, že to chutná dobře. Jsou schopné přenést zážitek z espressa do kapsle,“ dodává.
Poslechněte si magazín Ve vlastní šťávě o kávě.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.