Idiot na prknech Dejvického divadla

23. září 2010

V Dejvickém divadle se zrodil opět další titul, který rozhodně stojí za pozornost. Režisér a umělecký šéf divadla - Miroslav Krobot nazkoušel adaptaci Dostojevského románu "Idiot." V roli knížete Myškina alias Idiota uvidíte Pavla Šimčíka, v roli Rogožina Martina Myšičku a Nastasju Filipovnu ztvární Klára Melíšková. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

Tyjátr

0:00
/
0:00

Pár dní před premiérou jsem se do Dejvického divadla vypravila na jednu z posledních zkoušek. Scéna s otevíráním šampaňského dala hercům pořádně zabrat. Ale vypadalo to, že až na tento moment, kdy se Martin Myšička horko těžko snaží otevřít láhev nožem, mají pár dní před premiérou herci i samotný režisér poměrně jasno. I když Dostojevskij je vždycky tvrdý oříšek.

Myslím, že Idiota jako jedno z nejslavnějších děl ruské literatury 19. století, není třeba nějak dlouze představovat. I když na jevišti Dejvického divadla uvidíte adaptaci tohoto románu, Miroslav Krobot nevynechal nic podstatného. Důležité prý je, aby diváci tuto hru nebrali jako příliš vážnou, ale našli v ní i dostatek humoru.

00651743.jpeg

Co se týče celkové dramaturgie divadla, je vidět, že ruští autoři tady mají zelenou. Idiot je v pořadí druhý titul od Fjodora Michajloviče Dostojevského. Před osmi lety tu měly premiéru Bratři Karamazovi, kteří se pro neuvěřitelně velký úspěch stále hrají. Stejný úspěch přejme i Idiotovi.

První premiéra se v Dejvickém divadle odehrála už v sobotu 12. ledna. Druhá se chystá na 16. ledna a pak budete mít možnost v tomto měsíci představení vidět ještě dvakrát. Další reprízy a informace najdete nejlépe na stránkách divadla.

autor: zuf
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.