Ilustrace má první festival

13. duben 2014

Česká a slovenská ilustrace má svůj první festival. Jmenuje se LUSTR a od 25. do 27. dubna představí v galerii Art Salon S Microna v Praze to nejlepší z ilustrací mladých českých a slovenských ilustrátorů. Organizátorem festivalu a kurátorem výstavy je skupina PageFive, která chce jeho prostřednictvím přiblížit krásu umělecké ilustrace veřejnosti.

Festival si klade za úkol nejen pobavit, ale také nastínit, s čím se ilustrátoři denně setkávají, s jakými nástroji pracují či jaké otázky při své práci řeší. A právě na to jsme se ptali v nedělní Čajovně, jejímiž hosty byli organizátor festivalu LUSTR a majitel vydavatelství Pagefive František Kast, ilustrátoři Jiří Franta a Toy_Box a ředitelka galerie Art Salon S Silvia Tesárová.

Festival LUSTR s navazující výstavou představí to nejlepší z české a slovenské autorské ilustrace. K vidění budou díla známých ilustrátorů, jako David Böhm a Jiří Franta, Vladimír 518, Tomski&Polanski, Daniela Olejniková, Kateřina Kynclová, Daniel Špaček, Alžběta Skálová, ilustrátorů ateliéru animace ilustrace UMPRUM a mnoho dalších. Festival si klade za úkol nejen pobavit, ale také nastínit, s čím se ilustrátoři denně setkávají, s jakými nástroji pracují či jaké otázky při své práci řeší. Vedle výstavy se mohou návštěvníci těšit na doprovodný program v podobě sítotiskové dílny, přednášek a diskusí, kreslení naživo, dílny pro děti či digitálního kreslení přímo na budovu Microna.

Výstava festivalu LUSTR potrvá do 30.6. a představí díla více než třiceti mladých českých a slovenských ilustrátorů v podobě autorských ilustrací, knížek a „live performance“ kreslení přímo na zeď galerie. „Výstavou chceme prezentovat názor, že ilustrace již dávno není pouhý doprovod knihy, ale samostatné umělecké vyjádření, říkají organizátoři festivalu a dodávají: Výstava tak dovolí nahlédnout do neomezené fantazie těch nejlepších mladých českých a slovenských ilustrátorů, kteří často tvoří celé světy s vlastními příběhy či postavy s názory na svět, ve kterém žijeme. Díky festivalu se budete moci seznámit se způsobem, jakým tito umělci tvoří.“

O organizátorech festivalu PageFive:

"Jsme mladé knihkupectví a vydavatelství specializující se na prodej a produkci výtvarných publikací, autorských tisků a uměleckých periodik. Jsme posedlí papírem, knihami a různými formami vizuální kultury! Nejde nám o to, striktně se vymezit vůči vybraným proudům, ale o možnost nabídnout širokou škálu publikací a materiálů od výtvarného umění a teorii, přes design, architekturu, až po fotografii či poezii. Naším cílem je skrze vydavatelskou činnost podpořit tvorbu mladých autorů a kulturních aktérů, a tím se přímo podílet na propagaci místního kulturního prostředí v Čechách a zahraničí. "

ČRo Vltava, 13. 4. od 19 hodin

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.