Indolog Krejčík: Klimatické výkyvy v Indii jsou stále extrémnější, v pohybu jsou statisíce lidí

18. červenec 2019

Jižní Indie čelí v letošním létě velkým problémům s nedostatkem vody. Jsou to důsledky nejen probíhajících klimatických změn, ale i nehospodárného nakládání s vodními zdroji. „V Čennaji, hlavním městě státu Tamilnádu, během června prakticky úplně došla voda, protože nepřišly monzuny. Postihlo to devět milionů lidí, přestože se na to podle místních odborníků dalo předem připravit,“ říká indolog a politolog Jiří Krejčík, který do Indie cestuje pravidelně už několik let.

Klimatické výkyvy na obě strany (sucho, silná krupobití či intenzivnější monzunové deště) začínají být v Indii podle Krejčíka čím dál extrémnější. Ve stejnou dobu, kdy je jižní část Indie postižená suchem, se například Bombaj potýká s monzunovými záplavami. Celou situaci s nedostatkem vody ještě zhoršuje samotné zemědělství. „V Indii pořád pokračuje boom komerčních plodin typu bavlny nebo cukrové třtiny, které jsou náročné na vodu. Problém je v tom, že stát dotuje jen konkrétní plodiny a tím tlačí farmáře k jejich pěstování, čímž se navíc pokřivuje trh,“ vysvětluje Krejčík.

Jiří Krejčík

Indie je zemí s vysokou závislostí na podzemních vodách, což se do budoucna také musí změnit. „Místní radnice a neziskové organizace se snaží uvést do praxe funkční řešení pro zadržování dešťové vody, protože vodovody často vedou do měst z nádrží vzdálených i přes sto kilometrů. A čím delší vodovody, tím větší šance, že se cestou něco pokazí,“ říká Krejčík, podle kterého sice v Indii spousta věcí nefunguje optimálně, ale místní vlády prý zatím dokážou odvracet skutečné krize a humanitární katastrofy. „Od doby nezávislosti zde nebyl žádný hladomor, je tu celkem funkční systém veřejných přídělů, a i když spousta lidí bojuje s podvýživou, nedochází k tomu, že by hladem vyloženě umírali.“

Je podle Krejčíka na pořadu dne migrace Indů za hranice země v souvislosti s extrémním suchem či povodněmi? A proč je dobré brát si příklady v boji proti nedostatku vody ze zemí teplejšího pásu? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka