Indové už fotbal bez kopaček nehrají. Raději mají kriket, protože se při něm tolik neběhá, prozradil indolog Krejčík

18. říjen 2019
Tribuna

Znáte nějakého indického sportovce? A skutečně nehráli indičtí fotbalisté na mistrovství světa v Brazílii, protože neměli kopačky? Jak je to se vztahem miliardové země ke sportu, vysvětlil sociolog a politolog ze Sociologického ústavu Akademie věd Jiří Krejčík.

„Sport číslo jedna v Indii je kriket. Je to sport chudých, protože je nenáročný jako fotbal. Podobně jako když na fotbal si rozhodíte bundy na zem, kriket máte, když postavíte nějakou věžičku z kamenů nebo cihel, a máte hřiště také hotové,“ říká Krejčík. A pro jeho nesmírnou popularitu má netradiční vysvětlení. „Je to sport, při kterém se moc neběhá, takže je vhodný do horkého suchého podnebí, které panuje v celé severní půlce Indie. Je potom zajímavé, že kdybyste si zkusili udělat mapu Indie podle toho, kde a kolik lidí který sport provozuje, nebo kolik lidí ho kde sleduje, zjistíte, že to bude částečně kopírovat kulturní, lingvistické i agroklimatické zóny,“ vysvětluje Krejčík. 

Logo

Vedle fotbalu, který se těší větší popularitě spíš v chladnějších oblastech, dominuje pozemní hokej i badminton. „A potom jsou takové vyloženě jihoasijské kuriozity, jako je třeba kabaddi,“ připomíná hru, v níž se hráči snaží se zadrženým dechem dotknout se co největšího množství soupeřů.

Záhadou pro sportovní fanoušky je neviditelnost miliardového národa, navíc bývalé britské kolonie, ve fotbale. „V polovině 50. let se objevila takzvaná zlatá generace,“ vyvrací Krejčík, že by Indové v nejpopulárnějším sportu planety nikdy nezářili. „Tam se ale projevil syndrom malého sportu, když to tak řeknu, kdy to táhne jenom pár jedinců,“ vysvětluje. Úmrtí legendárního fotbalového kouče Sajjída Abdul Rahíma navíc znamenalo začátek konce. „Fotbal se z velké popularity, kdy v 50. a 60. letech na zápasy chodily desítky tisíc lidí, propadl na úroveň úplně marginálního sportu a všichni příznivci se spíš přesunuli ke kriketu,“ doplňuje.

Krejčík prozradil mimo jiné i to, jaký má na sportování Indů vliv tamní kastovní systém a patriarchální vzorce v rodinách, nakolik vyhrocené bývají sportovní duely proti bývalému kolonizátorovi v podobě Anglie nebo proti sousedovi a geopolitickému rivalovi z Pákistánu.

Nakolik ovlivňuje indický sport role bývalé britské kolonie? Proč není fotbal sportem číslo jedna? A jak vypadá svět sportu, když se ho chopí Bollywood? Nejen to prozradil v novém díle Tribuny indolog ze Sociologického ústavu Akademie věd Jiří Krejčík.

autoři: Vojtěch Ondráček , Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.