Inspektoři kontrolovali prodejce bot. Chyby našli u dvou třetin prodejen

10. srpen 2014
Zprávy

Téměř dvě třetiny prodejců obuvi neprošly kontrolou České obchodní inspekce. Nejčastější nedostatky odhalili inspektoři v povinném označení materiálů, ze kterých se obuv skládá. Chyby ale měli prodejci i na dokladech u koupi.

„Česká obchodní inspekce během druhého čtvrtletí roku 2014 provedla celkem 330 kontrol a neprošlo jich 208. Nedostatky byly hlavně v povinném značení materiálových složení obuvi. Povinné složení neměla každá čtvrtá kontrolovaná provozovna. Ve 43 případech nebyl spotřebitel dokonce seznámen ani s cenou obuvi,“ popsal mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím je to o 12 procent horší výsledek. Kontroloři proto rozdali pokuty za celkem 265 tisíc korun. Lidé se podle mluvčího ČOI mají nepoctivým prodejcům bránit.

„Zákazník ze zákona má nárok na vydání dokladu o obuvi. Pokud zjistí, že je někde problém, může samozřejmě informovat například Českou obchodní inspekci nebo se může obrátit na policii. Pokud dostaneme podnět o tom, že provozovna nedává potřebné doklady, tak se tím budeme samozřejmě zabývat,“ ujistil Jiří Fröhlich.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio