Inspiruje mě výtvarné umění i snění, říká autor průzkumnické hry Afterglitch Vladimír Kudělka

24. únor 2023

Možnost si tvořit po svém bez ohledu na případný úspěch je pro herního vývojáře Vladimíra Kudělku prioritou. Svojskosti tak dal průchod jak ve svém debutu Rememoried z roku 2015, tak i v nedávné explorativní sci-fi adventuře Afterglitch. V obou případech se ale dostavil i onen případný úspěch – první hra mu vydělala dost na vývoj druhé, která se dočkala rovnou dvou nominací na ocenění prestižního festivalu nezávislých her IGF.

Afterglitch se v prvních okamžicích tváří jako sci-fi procházka světem, který Jarda okamžitě připodobnil ke snímku Interstellar. Prvotní brodění se mělkým mořem ale brzy přeroste v mnohem vícerozměrnější, až transcendentální zážitek. Jediného autora hry, Vladimíra Kudělku, přitom víc než filmy při tvorbě inspirovalo tradičnější výtvarné umění, nejvíc konkrétně jedna z ilustrací Zdeňka Buriana z padesátých let. „Když jsem po dokončení Rememoried přemýšlel, co dál, neustále jsem se vracel k jedné jeho ilustraci. Na tom obrázku je astronaut a mimozemšťan, kteří stojí u zvláštní hmoty, takového portálu, a ta bytost ho nabádá do něj vstoupit“ vysvětluje Kudělka s tím, že se prostřednictvím Afterglitch snaží v hráčích a hráčkách snaží vyvolat zvídavost a emoce.

Své hry přitom přirovnává třeba k filmům Terrence Malicka. Nikoliv tematicky, ale proto, že stejně jako jeho adventury vyžadují specifické nastavení mysli a nejde o žádné popcornové oddechovky. Trpělivým a přemýšlivým hráčům a hráčkám se ale odmění hlubokým, přemýšlivým zážitkem, který mnohem víc než na akci nebo komplexní herní mechanismy sází na vizualitu nebo na filozofický přesah.

Jaké má Vladimír zkušenosti s lucidním sněním a jak sny ovlivňují nejen jeho tvorbu? Proč i přes úspěch možná pověsí herní vývoj na hřebík? Poslechněte si Quest s tvůrcem her Afterglitch a Rememoried.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.