Instagram místo večerních zpráv. Jsem v obraze a Do kontextu přibližují aktuální dění

3. květen 2022

Instagram už dávno není místem jenom pro hezké fotky. Mladší generace na sítích konzumují také zpravodajství a informace o současném dění, kterými scrollují denně, podobně jako když generace našich rodičů listovala papírovými novinami. Podle výzkumu Digital News Report je to až 31 % Čechů, kteří Instagram za tímto účelem otevřou. Ptali jsme se Johany Bázlerové z profilu Jsem v obraze a Jany Lipské z projektu Do kontextu na to, jaké to je, vytvářet na sítích edukativní obsah.

Témata o tom, co se děje ve světě a u nás, jsem chtěla s někým rozebírat, s někým si o nich povídat. Neměla jsem ale ve svém okolí tolik lidí, které by to bavilo. Tak jsem šla s kůží na trh a prostě jsem si založila instagramový profil a sdílela jsem to odtamtud, vysvětluje Johana Bázlerová, jak nápad založit Jsem v obraze vznikl. Na profil pravidelně přispívá krátkými přehledy o tom, co se zrovna děje.

Nebojí se ani politických témat, díky čemuž je přiblíží i těm, kteří se o politiku běžně nezajímají. Klasická média jako noviny a televizní zprávy mě úplně nebraly, říká a dodává, že pro ni byly v mladším věku lákavé spíše sociální sítě. Na Instagramu má Jsem v obraze více než 160 tisíc sledujících. Musím být zodpovědná, co se týká zdrojů a informací, které publikuju, říká Johana.

Čtěte také

Na Instagramu se ale setkáme i se zpravodajským obsahem, který tvoří profesionálové ve svém oboru. Takovým projektem je například profil Do kontextu. Nápad přišel od novinářských kolegů Terezy Brhelové, Jiřího Vokřála a Jany Lipské. Snažíme se, jak už říká ten název, dávat věci do kontextu, říká Jana Lipská.

Když se něco aktuálně děje, ať už je to doma, v zahraničí, ať je to většinou politika, ale někdy i ekonomické téma, tak se k tomu snažíme dohledat nějaké další informace, které většinou ve velkých médiích tolik nezazní, popisuje. Než příspěvek vyjde, editují si ho kolegové navzájem, následně projde korekturou a nakonec ho zpracuje grafik. 

Dává si Johana Bázlerová digitální detox? Jak vypadá novinářská práce za účtem Do kontextu? Jak si poradit s omezeným prostorem, které nám sítě poskytují? Poslechněte si příspěvek Anety Štokrové.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.