Internet nezakázali ani 20 let od výzvy Věry Pohlové. Pomůže teď zachránit televizní ceny Emmy?

24. září 2019

Seriály Potvora a Hra o trůny si rozdělily skoro všechny důležité sošky televizních cen Emmy, ovšem nový miláček Hollywoodu Phoebe Waller-Bridge ani celý ansámbl GoT na pódiu nepřitáhli diváky k obrazovkám. Ti si raději pustili americký fotbal, zprávy nebo červený koberec. Česká republika si zase připomněla 20 let internetového memu s důchodkyní Věrou Pohlovou. Co na to pořad Kompot?

I hodinovou promenádu hvězd v róbách si v neděli na americké televizní stanici Fox zapnulo o celý milion lidí víc než samotnou slavnostní show. Na červeném koberci se objevilo také několik protagonistů netflixovské reality show Queer Eye, která pomáhá obyčejným lidem po všech stránkách zlepšit život. Pořad proměnil čtyři ze šesti nominací ve vedlejších kategoriích. Nejznámější z aktérů Queer Eye, kadeřník, bavič a podcaster Jonathan Van Ness, jehož webový seriál Gay of Thrones na zábavním portálu Funny and Die se také ucházel o sošku, ale hlavní večer předávání cen Emmy přeskočil. Bylo to překvapivé, protože JVN, jak mu fanoušci říkají, právě oznámil, že vydává paměti. Memoáry ve dvaatřiceti, divíte se? Úryvky z knihy a rozhovory, které poskytl deníkům NY Times nebo Guardian, naznačují, že i takto mladý člověk má o čem psát. Pusťte si pořad Kompot, který řeší nejen výsledky a průběh večera, ale také módní trendy televizních cen Emmy.

Sledovanost samotného předávání spadla na 6,7 milionu diváků, což je o 30 procent méně oproti loňsku, kdy jej vysílala stanice CBS (večer „rotuje“ mezi ABC, CBS, NBC a Fox). Jak připomněl Šimon, pokles způsobilo i datum, které stanice Fox vybrala. V neděli se přenášejí zápasy národní ligy amerického fotbalu nebo oblíbený publicistický pořad 60 Minutes, podobný Střepinám na TV Nova či 168 hodinám na ČT. „Nebavil mě ani koncept večera bez jednoho moderátora nebo moderátorky. Líbí se mi, když předávání probíhá formou stand-upu, a ne střídáním celebrit recitujících ze čtecího zařízení,“ komentuje večer Hanka. Obojího si v recenzi všímá i online magazín Vulture. Ten pořadatelům vyčítá ještě nezájem o zásadní televizní milníky, jako je 25 let od uvedení seriálu Přátelé nebo 15 let od prvního dílu Ztracených. Nakonec navrhuje, aby se předávání cen Emmy ujala některá z velkých internetových streamovacích stanic, jejichž seriály a pořady dnes stejně slaví největší úspěch.

S tím by ovšem určitě nesouhlasila paní Věra Pohlová, důchodkyně, která svou odpovědí v anketě deníku Metro ze 17. září 1999 v podstatě vytvořila kategorii český internetový mem. „Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty internety a počítače zakázala,“ řekla tehdy údajně a legenda byla na světě. O jaké aféry šlo? A pamatují se Šimon s Hankou na paní Pohlovou? Poslechněte si celý díl pořadu Kompot i jako podcast na aplikacích Apple nebo Spotify!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.