Internetové připojení přes světlo Li-Fi není až takový zázrak

1. prosinec 2015

V posledních dnech se po internetu šíří senzační zpráva. Estonský startup Velmenni měl objevit průlomový způsob přenášení informací. Místo rádiových vln, jak je tomu u Wi-Fi, má takzvaná Li-Fi přenášet data světlem. A podle některých zdrojů až 100x rychleji. Nevyhazujte ale ještě své staré Wi-Fi routery. Vše je totiž, jako obvykle, trochu komplikovanější.

Li-Fi funguje za pomoci LED žárovek a fotodetektoru. Žárovka vydává okem nepostřehnutelné pulzy, které detektor zachytí a převede do datového toku. Oproti Wi-Fi má mít kromě znatelně vyšší rychlosti i další výhodu – jelikož nefunguje na bázi rádiových vln, nehrozí Li-Fi v tomto ohledu rušení s ostatními vlnami v úzkém rádiovém pásmu. Podle ředitele Velmenni by měl tento malý zázrak být komerčně dostupný během tří až čtyř let.

V čem je tedy háček? Je jich hned několik. Především hrozí Li-Fi jiné rušení než rádiové. Vzhledem k tomu, že spoléhá na přenos světlem, nebude síť fungovat venku na denním světle. Okolní osvětlení rychlosti a přesnosti přenosu jistě také neprospěje. Na rozdíl od rádiových vln si světlo také neporadí s pevnými překážkami, neprostoupí tedy stěnou. Podle všeho musí vaše zařízení zdroj signálu doslova vidět, aby přenos fungoval. Otázkou je také, jestli slibovaná rychlost půjde zreprodukovat v běžném užití.

Nemožnost šíření přes neprůhledné překážky, především zdi, teoreticky nabízí jednu drobnou výhodu oproti Wi-Fi: bezpečnost. Zatímco k vaší chabě zabezpečené Wi-Fi se může bez velkých potíží připojit někdo mimo váš byt, s Li-Fi to z pochopitelných důvodů není tak jednoduché. Skutečnost, že by vám vaši sousedé nemohli dále krást vaše připojení, ale asi není dostatečnou výhodou na to, aby vedla k rozšíření této technologie.

Jako jedno z hlavních využití pro Li-Fi je finským startupem uváděno internetové připojení v letadlech. V kontextu letecké dopravy je totiž případné rušení rádiových signálů poměrně kritické. Faktem ale je, že například na vnitrostátních letech v rámci Spojených států je v dnešní době Wi-Fi připojení standardem (byť logicky v 10 kilometrech nad zemí není příliš kvalitní). K internetu se takto připojíte asi na polovině zdejších letů.

Masového využití pro přístup na internet pomocí světla se tedy pravděpodobně jen tak nedočkáme. To neznamená, že technologie Li-Fi nemá své využití. Jihokorejští výzkumníci letos v srpnu zveřejnili své zjištění, že Li-Fi má uplatnění v medicíně: od elektroencefalografu přes elektrokardiogram až po snímání pohybu oka, které by mohlo umožnit kvadruplegikům používat počítače.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.