Intriky při sexu i vyvrhování jelena. Seriál Hra o trůny je s námi deset let

12. duben 2021

V sobotu 17. dubna slavíme deset let od odvysílání první epizody seriálu Hra o trůny. Z krvavé fantasy série HBO se stal zásadní fenomén quality TV poslední dekády. Máme na ni vzpomínat v dobrém nebo ve zlém? A co čekat od chystaného spin-offu House of the Dragon a dalších připravovaných fantasy sérií?

„Těžko pro mě říct, kde končí klady a začínají zápory,“ říká filmový kritik Tomáš Stejskal, který celou sérii nakoukal najednou před poslední sezonou. „Ten seriál je monumentální, epický, dovede vyprávět zároveň šest až sedm dějových linií a klene se od velkého dramatu až k nížinám soap oper,“ dodává.

Čtěte také

„Já na ten seriál vzpomínám také vlastně v dobrém, ale když jsem se dozvěděl, že jeho showrunneři mají pracovat na adaptaci čínské sci-fi Vzpomínky na Zemi, tak jsem si říkal, že to vlastně není moc dobrá zpráva,“ podotýká k tomu Antonín Tesař.

Hra o trůny, ostatně stejně jako celá tehdejší produkce HBO, byla často propíraná v souvislosti se samoúčelnými erotickými scénami a sexuálním násilím. „Sexuální násilí je ale vyprávěcí prostředek, který lze nějak využít, a nemusí to být je exploatace nahých těl,“ myslí si o tom Tomáš. Řeč přišla i na chystaný spin-off House of the Dragon a další chystané i natočené fantasy série – Pán prstenů od Amazonu a Zaklínač od Netflixu.

Více o sexu, dracích a intrikách v Západozemí si poslechněte v rozhovoru Antonína Tesaře s Tomášem Stejskalem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.