INTRO: Švédský producent Varg nechává beaty narážet do ambientních i hlukových krajin

9. únor 2017

Jedna z hlavních postav současné severské elektroniky, producent Varg, na přelomu roku vydal první dva díly své nové série Nordic Flora. Mixuje na nich pravidelný pulz techna s black metalem, ambientem či terénními nahrávkami.

Minulý rok vyšel na serveru Thump článek s názvem „Užil si někdo někdy vůbec live techno set?“, jenž se vymezil vůči producentům, kteří hrají v klubech na syntezátory a další nástroje. Redaktor amerického webu v něm tvrdí, že live set se podle něj ani při nejlepší vůli nemůže vyrovnat své předloze nahrané ve studiu. „Stojíte v klubu a přejete si, abyste místo toho seděli doma a poslouchali tu hudbu ve sluchátkách,“ zní jedna z pasáží textu.

Odpověď na otázku z titulku je samozřejmě kladná – ano, užil, stejně jako spousta dalších lidí po celém světě. U mnoha z nich za to bezpochyby může Jonas Rönnberg, který vystupuje pod jménem Varg, s nímž už objel kluby po celém světě včetně Prahy. Před čtyřmi lety ale také založil ve Stockholmu spolu s producentem Abdullou Rashimem label Northern Electronics, jenž se specializuje na chmurnou elektroniku, která si vypůjčuje postupy jak z techna, tak ze severského metalu, dark ambientu nebo také industrialu.

Návštěvník Vargova vystoupení nemůže dopředu vědět, co přijde – dvě hodiny téměř bez beatu nebo naopak euforický nářez se žádnou pauzou na odpočinek –, a obdobně to platí i o jeho albech a kolaboracích. Z nahrávek, ve kterých má prsty, se navíc už dá sestavit pořádně dlouhá diskografie. Kromě sólovek do ní patří třeba výrazný projekt Ulwhednar, v němž se oba zakladatelé Northern Electronics ponořili hluboko do ambientní krajiny. Do budoucna se snad dočkáme také další desky skupiny Body Sculptures, v níž figurují i hudebníci ze spřáteleného kodaňského labelu Posh Isolation.

V úplném závěru roku pak Varg vydal první dvě části své nové série nazvané Nordic Flora. Nahrávka označená značkou Pt. 1 vůbec neztrácí čas a směřuje bez okolků na taneční parket. Patří tak k tomu vůbec nejvíce přímočarému, co kdy švédský producent nahrál. Pravidelná beatová mlátička zpomalí až v závěrečné skladbě Heroine II (Cry For You), kdy dojde na závan klasické Vargovy melancholie.

INTRO je nepravidelný seriál Radia Wave, ve kterém vám chceme představovat začínající a zatím nepříliš známé hudebníky a vycházející hvězdy aktuální popové i experimentální scény z celého světa.

Na pokračování, které vyšlo na třech kazetách v péči labelu Posh Isolation, také najdeme klubové kusy, Varg tu ale pracuje s mnohem širším spektrem vlivů. Desetiminutovou skladbu Salem I otevře hlášení z tokijského metra, aby se poté rozezněl motiv syntezátoru, který by se neztratil třeba na jednom z dřívějších alb Steva Hauschildta. S ambientem si Varg hrál už na předchozích deskách (kupříkladu loňská Zhinvali), nikdy to ale ještě neznělo tak čistě, což jen potvrdí melodie z následujícího tracku (En Tulpan Blå Som Blod). Šok poté přijde na závěr s pokračováním skladby Salem, kterou nyní pohání burácející freejazzové perkuse.

Čtěte také

Varg se nezastavil ani v lednu, kdy mu ve spolupráci s Christianem Stadsgaardem (aka Damien Dubrovnik) vyšlo čtyřskladbové EP Syndicat de la Couture. Noisové hřmění, které se ozývá v úvodním tracku, slibuje mnohé, avšak další skladby už terč bohužel spíše míjejí. Na papíře slibně znějící spolupráce tak nakonec patří mezi ty nejméně přesvědčivé, ve kterých Varg figuruje. Dojem možná ale už brzy napraví třetí pokračování série Nordic Flora s podtitulem Gore-Tex City, jež vyjde během března znovu na Northern Electronics. Oznámený tracklist čítá třináct skladeb a jako jeden z hostů se tu má objevit i rapper Yung Lean.


Hodnocení: 85 %
Varg – Nordic Flora Pt. 1 (Northern Electronics, 2016)
Hodnocení 90 %
Varg – Nordic Flora Pt. 2, En Ros Röd Som Blod (Posh Isolation, 2016)
Hodnocení: 60 %
The Empire Line – Syndicat de la Couture (Avian, 2017)

autor: Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.