Irák. Zažíval jsem pocity beznaděje v kolébce civilizace, vypráví cestovatel Vladimír Váchal

20. březen 2023

Emoční chaos prožívá zkušený cestovatel, tlumočník z perštiny a také výtvarník Vladimír Váchal po nedávném návratu z Iráku. Není to jeho první cesta do válkou zničeného státu, ale žádná země na něj ještě nikdy nepůsobila tak neutěšeně.

Jak se plánuje cesta po Iráku? „Ze dne na den,“ říká Vladimír. „Každý vojenský checkpoint může úplně změnit plány na příslušný den.“ Hlavním cílem letošní výpravy několika přátel byly mezopotámské kolébky civilizace v blízkosti Eufratu a Tigridu, města jako Ur nebo Babylon, a také šíitská poutní místa na území Iráku jako například Nadžaf a Karbala.

Nejnáročnější cesta

Váchal už jednou na cestě do Iráku byl. Aktuální informace z místa a špatný pocit ho však vedly k tomu, že na přestupu v Istanbulu si cestu rozmyslel a namísto Bagdádu zamířil do západního Turecka. Letos plány realizoval.

„Všechno, co jsme chtěli vidět, jsme nakonec viděli,“ říká zkušený cestovatel, který má srovnání například se Sýrií, KLDR a dalšími turisticky nestandardními regiony. Pocit ohrožení měl v Iráku jen jednou, když mu voják zabavil kromě pasů i telefon. Měl s sebou sice ještě jeden záložní, ale přece jen to bylo velmi nejisté a nepříjemné. O bezpečnostních zálohách, vymizelém úplatkářství a hraničních zážitcích vypráví v cestovatelském magazínu Radia Wave Casablanca.

V hlavě zůstávají obrázky ostnatého drátu

Váchal si z Iráku přivezl každopádně velmi smíšené dojmy, které na něj doléhají nejsilněji teď, po návratu z cesty. „Bylo to opravdu náročné. Den co den se probouzíš v tom, že občas kolem tebe někde něco funguje, ale stopy války jsou všude. Válka je tam pořád živá a nebezpečí jako by bylo pořád za rohem,“ vypráví a sám si při tom třídí své čerstvé poznatky.

„Nechci tu zemi líčit negativně, ale nemůžu proto její krásy neúměrně vyzdvihovat. Mám prostě pořád hlavu plnou obrázků s ostnatým drátem.“ Gastronomie je v Iráku podle Vladimíra výborná, ale jednotvárná. Pohostinnost ve srovnání s vysokým standardem Blízkého východu dobrá, ale všude jsou ruiny a ostnaté a žiletkové dráty, prach, checkpointy a bezpečnostní kamery.

Poslechněte si kompletní cestovatelskou Casablanku o emocích v zemích zničených nedávnou válkou, svatých místech islámu i konkrétních zážitcích z mezopotámských „položek z učebnic historie“. O Vladimíru Váchalovi se víc dozvíte na jeho webu a sociálních sítích.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.