Isaach de Bankolé: Chceš-li něco vědět o světě, zajdi na hřbitov

26. březen 2014

Jedním z nejvýznamnějších hostů aktuálního ročníku Febiofestu je dvorní herec režiséra Jima Jarmusche, rodák z Pobřeží slonoviny a milovník jazzové i vážné hudby Isaach de Bankolé.

V dialogu s Alešem Stuchlým přišla na přetřes jak jeho spolupráce s ikonami současné umělecké kinematografie, tak režisérské ambice i absurdní historky z příprav hudebního dokumentu, které jako by se odehrávaly v Matrixu.

Isaachovy metafory hodné porodníka i realitního makléře byly prokládány hudbou z filmu Ghost Dog: Cesta samuraje, takže není divu, že došlo i na asijská cvičení a hiphopové legendy z natáčení. Na závěr byla řeč nejen o novém snímku Georgova matka (ten je součástí sekce, skrze niž Febiofest de Bankolému vzdává poctu), ale také o největším z afrických režisérů Djibrilu D. Mambetym. K rozhovoru doporučujeme usrkávat espresso ze dvou různých šálků.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.