Islandský elf Jónsi se přestěhoval na taneční parket. Shiver zní jako deska, která tu měla být už dávno

15. prosinec 2020

„Vůně je těžko popsatelná, jako hudba,“ vysvětloval loni frontman Sigur Rós Jónsi Birgisson, proč se pustil do vyrábění parfémů. „Je to věc, která vás dojme, ale vy nedokážete vysvětlit proč.“ Jónsiho deska Shiver značí zásadní odklon od dosavadní tvorby, ale vyvolává stejně silné emoce jako vůně, na které jsme dávno zapomněli.

Islandské kapele Sigur Rós se před dvaceti lety podařilo přesvědčit svět, že potřebuje nový hudební žánr. Skupina kolem zpěváka Jónsiho Birginssona naložila bubny do reverbové lázně, na kytary si vzala smyčce a přidala k tomu andělské falzety, které zpívaly vymyšleným jazykem zvaným Hopelandic. Zrodila se pompézní kombinace ambientu a post rocku, která si nárokuje jedině velké emoce.

Kdo tomu nevěří, ať si pustí kousek Staralfur. Až začne hrát piano a přidají se mohutné kotle, člověka i po dvaceti letech zalije vlna dojetí. Nejlepší na Sigur Rós bylo, že člověk své emoce nemusel kontrolovat, protože desky islandské kapely se stejně nejlépe poslouchaly o samotě.

Aktuální Jónsiho sólovka Shiver přichází jako zemětřesení, ve kterém se bortí všechno, co platilo o zpěvákově dosavadní tvorbě uvnitř Sigur Rós i mimo ně. Birgisson si ke spolupráci na desce pozval člena kolektivu PC Music A. G. Cooka a jedenáct skladeb Shiver rázem zní jako soundtrack z klubové scény. Jónsi zpívá anglicky, jeho trademarkový falzet překrývají androidí vokodéry, doprovází ho frenetické beaty à la Charli XCX.

Ve skladbě Salt Licorice se Jónsi po boku zpěvačky Robyn dokonce pouští do přímočaré diskotéky. „Why can’t you just be okay?“ zpívá se v refrénu skladby, která do Birgissonova katalogu přináší nečekanou sebeironii a vtip. Jako by zpěvák díky elektronice objevil nový způsob, jak do hudby zapracovat potřebu sebepřijetí. Tentokrát je k němu potřeba klub.

Čtěte také

Sigur Rós vždycky platili za kapelu uzavřenou jako ostrov. Nikdy k sobě nepouštěli hudební trendy, jejich inspirace byla nevystopovatelná, zatímco ostatní umělci se láskou k introvertní kapele vždycky chlubili. A přesto má překvapivá spolupráce Jónsiho Birgissona s A. G. Cookem svou logiku.

Jak islandský zpěvák, tak kolektiv PC Music vždycky platili za experty při navazování hudebního sugar rushe. I na desce Shiver, trefně pojmenované podle rozechvění, které s ní zažijete, zůstává Jónsi věrný velkým emocím. A v tom je Birgissonova deska nejsilnější: zní tak nově a zároveň jako něco, co tu bylo odjakživa. Překvapí člověka stejně jako vzpomínka na dávno zapomenutou vůni.

Poslechněte si recenzi na desku Islanďana Jónsiho, která vám v nadcházející zimě naloží vakcínu proti pesimismu.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.