Isolated tracks: Lidi to chálujou a my nevíme proč

31. leden 2014

Některé skladby fungují pořád, i když byly nahrané třeba před třiceti lety. Fanouškovské skupiny pořádají revivalové koncerty, které jsou pro jedny rituální zkušeností a pro ostatní skanzenem obskurit. Osvědčenou formu je ale čas od času potřeba oživit, důkazem jsou isolated tracks.

Vlivný hudební publicista Simon Reynolds ve své často citované knize Retromania z roku 2011 popisuje fenomén, který velmi dobře ilustruje současné retrospektivní tendence v populární kultuře. V českém prostředí jsme si samozřejmě zvykli na existenci revivalových kapel, které mají u nás velmi silnou tradici. Ve Spojených státech jsou ale v tomhle ohledu ještě o něco dál – organizované fanouškovské skupiny tam totiž pravidelně pořádají revivalové koncerty, které jsou věrnou nápodobou konkrétních show. Nejde v tomto případě jenom o to, že se anonymní muzikant snaží napodobit třeba hlasový projev Davida Bowieho. Téměř identické jsou i kostýmy, nasvícení, přesný setlist a dokonce i reakce návštěvníků. Součástí těchto obskurních koncertů, které nemají daleko k sektářským rituálům, jsou všichni – hudebníci i fanoušci.

Tahle zvyklost nám připomíná to, co už dávno víme: lidský mozek je evolučně naprogramovaný k tomu, aby v blízkosti čehokoliv nového zpozorněl a spustil obranné mechanismy. A naopak, když je člověk vystavený impulsům, které už dávno zná, cítí se v bezpečí a je tím pádem i spokojenější. Opakování zažitého je přirozená lidská potřeba a populární kultura nám proto neustále nabízí nové a nové variace téhož.

Konzumace hudby podle stejných vzorců potřebuje sem tam oživit. Buď coververzí nebo naservírováním tisíckrát ohrané písničky ještě jinak. V posledních letech se na internetu objevilo spoustu takzvaných isolated tracks, které využívají již osvědčené formy. Izolovaná může být instrumentální stopa, která se dá využít pro samplování, nebo vokál, což působí pouze bizarně.

Skladbu Under Pressure nahrál roku 1981 David Bowie s Queen v Mountain Studios v Montreux. Písničku vydali jako singl, ale vyšla také o rok později na albu Queen – Hot Space. Stal se z ní hit a okamžitě obsadila první místa hudebních žebříčků. Během let se dočkala spousty coverů od britského orchestru až po My Chemical Romance, mezi nimi třeba i od Xiu Xiu s Michalem Girou na albu Women as Lovers z roku 2008. Třicet let od chvíle, kdy ji Bowie s Mercurym ve studiu společně nazpívali, slaví Under Pressure další úspěch – na YouTube má 1,6 milionu poslechů a jde o jeden z nejpopulárnějších isolated tracks vůbec. Mezi dalšími jsou například Smells Like Teen Spirit od Nirvany, Gimme Shelter od Rolling Stones, Ramble On Led Zeppelin, ale také Rehab Amy Winehouse nebo Rolling in the Deep od Adele. To je ta nekonečná retrospektiva, o které mluví Reynolds.

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio