Ištvan by měl skončit, z mafiánské chobotnice zůstaly jen nezdaněné kabelky, říká Gazdík

17. červen 2016

Jana Nečasová a trojice bývalých vojenských zpravodajců byli podruhé zproštěni viny v kauze údajného zneužití vojenské tajné služby. Podle některých politiků by proto měl olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan rezignovat.

„Nejprve pan Ištvan a jeho kolegové tvrdili, že mají obrovskou mafiánskou chobotnici, zabavovali zlato a miliony, mluvili o zločinném spolčení. Zůstaly pouze nezdaněné kabelky,“ řekl předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Ištvan by podle něj měl odejít.

Podobně se vyjádřil i poslanec ODS Marek Benda. „Musí být zahájeno kárné řízení se státními zástupci, kteří tehdy dozorovali a umožnili provést policejní zásah, a kteří tehdy šli na tiskovou konferenci a vykládali tam naprosté nesmysly, ze kterých se neukázala pravda vůbec nic.“

Čtěte také

Na verdikt reagoval i končící šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta, jehož tým před třemi roky razii na Úřadu vlády provedl. Z rozsudku byl překvapený a řekl, že se bude chtít s odůvodněním podrobně seznámit.

„Po vrácení z městského soudu a po odůvodnění toho vrácení jsem samozřejmě nepředpokládal tento výsledek,“ uvedl Šlachta.

Čtěte také

Senátorka a bývalá členka Ústavního soudu Eliška Wagnerová si naopak myslí, že olomoučtí žalobci by se z verdiktu osobně zodpovídat neměli. Wagnerová zdůrazňuje, že rozhodnutí soudu je nepravomocné.

„Už jednou takové rozhodnutí padlo a bylo překonáno rozhodnutím odvolacího soudu. Proces bude trvat ještě velmi dlouho, než dospěje k nějakému konci. A uvidíme, zda se k věci ještě nebude muset nakonec vyjadřovat dokonce i Ústavní soud,“ poznamenala Wagnerová.

Podle senátora a bývalého ministra vnitra Františka Bublana policie musela jednat. „Myslím si, že policie v tom nepochybila. Podle toho, jak aspoň mohu sledovat poznatky, které vedly k obvinění, tak to porušení zákona tam jednoznačně nastalo. Ten, kdo trošku vidí do činnosti zpravodajských služeb, tomu je to jasné, že došlo k porušení zákona,“ tvrdí Bublan.

Čtěte také

Ivo Ištvan už pro Český rozhlas řekl, že rezignovat nehodlá. „Možná podobné výroky padaly před rokem, kdy soudkyně rozhodla úplně stejně, a odvolací soud rozhodnutí zrušil. Já se domnívám, že každý, kdo se k tomu rozhodnutí chce odpovědně vyjadřovat, by si měl především prostudovat pečlivě naši obžalobu a rozhodnutí odvolacího soudu, a potom činit nějaké závěry.“

Aktéři v kauze Nagyová
Kauza Nagyová
autoři: ČRo , mka , tch
Spustit audio