Jack White vybudoval lazaret protikladů a literárních pokusů z mládí

18. červen 2014

Po dvou letech přichází kytarový mág a analogový alchymista Jack White, který se proslavil především ve White Stripes, s druhou sólovou deskou Lazaretto. Produkoval si ji sám a vydává ji prostřednictvím svého nashvillského labelu Third Man Records. Tentokrát zkouší tradiční americkou hudbu excentrickými variacemi v těsném propojení se svým mladším já.

Kolem Jacka Whitea se mezi produkováním desek kamarádům, prací na sólovce a kutilstvím s repasovanou nahrávací budkou ze 40. let, kterou si nainstaloval do svého obchodu v Nashvillu, strhla až bulvární taškařice s kolegy z branže The Black Keys. White se právem obával, že texty z jeho právě vycházejícího alba Lazaretto budou některými hudebními kritiky nesmyslně interpretovány pod dojmem této přestřelky.

Inspirací mu byly povídky a jednoaktové hry psané v mládí do šuplíku, které našel na půdě. Když se jimi po dlouhé době pročítal, chvílemi se styděl, ale rozhodl se je předělat do jedenácti písniček na Lazaretto a symbolicky se spojit v osmatřiceti letech se svým devatenáctiletým já. V jednom z rozhovorů přiznává, že do skladby That Black Bat Licorice promítl sám sebe, zatímco u ostatních jde o fiktivní postavy. Sen o izolaci v lazaretu, po které nenásleduje smrt, inspiroval taky název alba.

První skladba je ovšem elektrická adaptace country-soulové Three Women Blues z roku 1928 od černošského zpěváka Blind Willie McTella. U Lazaretto hned potom kontrastuje s houslemi a elektrickou kytarou Whiteovo typické frázování na pomezí rapu. Housle a zpěv Lillie Mae Rische hned poté vedou akustickou countryovku Temporary Ground. Energická Would You Fight for My Love, v pozadí doprovázená pianem, připomíná hity White Stripes a je bezesporu vrcholem desky. Instrumentální track High Ball Stepper živí kytarové sólo a jako jediný ho purista White upravoval na počítači.

03146429.jpeg

White se snaží oživit dnes už lehce vybledlé charisma, vyvolávat ducha White Stripes se mu ale nepodařilo ani v The Raconteurs nebo temnějších a osobitějších The Dead Weather. Lazaretto je oproti předchozí sólovce Blunderbuss méně konzistentní nahrávka plná výstředních žánrových kliček, které mnohdy nikam nevedou.

Hodnocení: 60 %
Jack White – Lazaretto (Third Man Records, 2014), 39 min.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.