Jadernému kufříku se říká „fotbal“ a ovládá se „sušenkou“

20. leden 2017

Donald Trump po dnešní inauguraci nezíská jenom velkou moc, ale také technické vymoženosti, zodpovědnost a celou řadu povinností. Jednou z nich je mít při sobě takzvaný jaderný kufřík. Tedy zařízení, které mu umožní nařídit jaderný úder. Co najdeme v letadle Air Force One? A co umí prezidentská limuzína?

Malý černý kufřík se poprvé objevil za vlády Johna Kennedyho na začátku šedesátých let. Váží asi 20 kilogramů a jde o přenosný systém, který umožní prezidentovi iniciovat jaderný úder. Na starosti ho má speciální důstojník, který se neustále pohybuje v prezidentově doprovodu. Musí být vždy například ve stejné helikoptéře nebo výtahu jako prezident.

Zajímavé také je, že se jadernému kufříku říká fotbal. Je to prý proto, že se první verze amerického nukleárního válečného plánu nazývala dropkick, což je kop v americkém fotbalu. Donald Trump by s jeho pomocí měl být schopný nařídit jaderný útok v řádu minut, ať už se nachází kdekoliv. K tomu, ale potřebuje sušenku, což je přezdívka bezpečnostní karty s tajným kódem, kterou se musí prezident identifikovat. S tou se také pojí řada historek. Jimmy Carter ji například ji rád nosil v saku, které jednou poslal do čistírny.


Na Palubě Air Force One spolu s prezidentem létá také černý prezidentský Cadillac. Stejně jako u Air Force One je řada jeho vymožeností utajených. Trump dnes dostane k dispozici zhruba 12 zbrusu nových limuzín. Společnost General Motors za jejich vývoj dostala v přepočtu skoro 400 milionů korun. Obrněné auto váží okolo osmi tun a proto má maximální rychlost okolo 100 km/h, obsahuje zbraně včetně kanonu s slzným plynem a zásobou lahví s krví prezidentovy krevní skupiny. Jsou ale věci, se kterými si ani tenhle supervůz neporadí. V roce 2014 například jednu z limuzín rozbil řidič v Izraeli, když natankoval benzín místo nafty.

Protijaderné letadlo

Trump kromě nového kufříku také dostane k dispozici dvojici upravených boeingů 747 známých pod označeném Air Force One. Modrobílému letadlu se přezdívá létající pevnost. Prezidentské letadlo je schopné doletět více než 12 a půl tisíce kilometrů, ve vzduchu navíc může být prakticky neomezeně, protože dokáže tankovat za letu.

Stroj také umí odvést útočící rakety a měl by odolat i elektromagnetickému impulzu po jaderném výbuchu. V Boeingu je kancelář se vším, co prezident a vrchní velitel americké armády potřebuje, také zdravotnické zařízení a dvě kuchyně, které poskytují jídlo pro více než stovku lidí, kteří se vejdou na palubu rozloženou na 400 metrech čtverečních a třech patrech.

Odcházející prezident Barack Obama se ve speciálu naposledy proletí dnes po inauguraci, kdy z rodinou odletí do Kalifornie. To už se ale letounu nebude říkat Air Force One, tohle označení totiž platí jen tehdy, pokud je na palubě americký prezident.

autoři: všt , sed , vis
Spustit audio