Jak buří kytary v Íránu nebo v Saúdské Arábii? Špína rozjíždí seriál o punku na africkém kontinentě

3. únor 2020

Špína se většinu času věnuje především punkovým a tvrdým kapelám z Ameriky či Evropy. Rozhodli jsme se trochu nabourat tento narativ a podívat se na zoubek kapelám, které vznikají a vznikaly v Africe nebo Asii. První díl našeho nepravidelného seriálu nás zavedl do oblasti Maghrebu, Mašreku a Blízkého východu.

Oblast severní Afriky, popřípadě Blízkého východu má většina spojenou s konzervativní společností, nicméně i zde se najde řada zajímavých hardcorových a punkových kapel. Je dost těžké o spoustě ze zmiňovaných kapel najít větší množství informací, v našem hudebním cestování po této části světa nám byla největší oporou práce Francouze Lüka Haase. Ten stojí za vydavatelstvím Tian An Men 89, kde vydává kapely opravdu z celého světa. Od 90. let cestoval a hledal pankáče i na místech, kde by to možná nikoho nenapadlo, a v daných zemích se snaží také nějaký čas žít. Jeho reportáže z různých scén se dají přečíst například v zinu Maximum Rocknroll, rozhovor s ním byl i v Hluboké orbě. Právě Haas stojí za prvním fyzickým nosičem s punkovými kapelami působícími v Íránu, který vyšel v roce 2004. Pod názvem 1382: The Persian New Waves se ukrývá sampler, na kterém se najdou jak klasické punkové kapely, tak post-punkové vlivy, jako je tomu například u kapely Black Blooms.

Kromě Íránu jsme se vydali i směrem do Libanonu. Punk zde nemá úplně na růžích ustláno, o čemž hojně zpívá a v rozhovorech hovoří například skupina okolo kapely Detox, popřípadě DIY. Problémy s organizováním koncertů, popřípadě razie v domech členů skupin a podobné zážitky nebývají neobvyklé. V Libanonu vznikla i vůbec první kapela s čistě ženským složením. Deepthroat s radostí zapojují odkazy klasických sedmdesátkových anglických kapel, jako jsou Sham 69 nebo X-Ray Spex. Zpěvačka Yumna Ghandour zároveň veřejně vystupuje za práva LGBTQ+ a natáčí edukativní videa o sexuální výchově.

Co je specifického na kapelách ze Saúdské Arábie nebo Spojených arabských emirátů? Jak se členové Detox dostali jednou do hned tří různých věznic? Proč kapela Demokrathia z Alžírska nepíše své jméno na plakáty? A co vlastně jejich název znamená v překladu? Poslechněte si celou Špínu!

Playlist:
Black Blooms – Me & Me
Alookal – Dars
Mazhott – Mazhott
Demokhratia – War On System
DEEPTHROAT – Cliché (X-Ray Spex cover)
Detox – Detox
DIY Only War
Sound of Ruby – Escaped from my skull
Grand Hotel Paradox – Pit Philosophy
Midway – Burning Bridges
Riot Stones – Motherfuckers
The Protesters – I Wanna protest

autoři: Miloš Hroch , Judita Císařová , Honza Šamánek
Spustit audio