Jak být člověkem bez násilí? Kde kvete tráva je skvěle prokomponovaná kniha, které se budete bát

20. červen 2018
Liberatura

V noci na 27. května roku 1980 došlo v jihokorejském městě Kwangdžu k masakru. Útok na civilisty měla na svědomí vláda, která chtěla potlačit společenské vzbouření proti cenzuře a skoro neexistujícím právům pracujících. Dodnes se neví, kolik při masakru zemřelo lidí – možná dvě stě, možná dva tisíce. I kdyby ale tragická událost z roku 1980 měla pouze čtyři oběti, spisovatelka Han Kang vám jejich příběhy vypálí do paměti tak, že nikdy nezapomenete.

Jméno Han Kang poznal literární svět před dvěma lety. Tehdy získala jihokorejská autorka mezinárodní vydání ceny Man Booker Prize. Ocenění si vysloužila za román Vegetariánka (česky 2017), který zkoumá, jak je možné být člověkem bez toho, aniž by za sebou zanechával násilnou stopu. Řešení bylo radikální: hlavní postava se učí žít jako rostlina, živí se pouze slunečním světlem a vodou. I Kde kvete tráva zkoumá vztah člověka a násilí, tentokrát ovšem daleko konkrétněji. „Hrdinové tu řeší, jak se vypořádat s absurdně nesmyslnou, brutální akcí svého vlastního státu, řeší, jestli vůbec můžou dál žít,“ vysvětluje literární kritik a publicista Jan Bělíček, „ptají se, co mohou dělat pro to, aby se z koloběhu násilí dokázali vymanit.“

„Na té knize mi přijde nejzajímavější, že je pro mě mezistupněm mezi povídkami a románem,“ pokračuje Bělíček, „dokáže načrtnout v každé kapitole nějaký krátký příběh s pointou a v dalších povídkách ty příběhy subtilním způsobem propojuje. Dává hodně prostoru čtenáři.“ Kde kvete tráva je důmyslně prokomponovaná kniha, která se skládá jako mozaika rozdrcených příběhů, čtenář přitom nesmí zavírat oči, nebát se některé dílky přiložit sám. Nutno dodat, že Kde kvete tráva je kniha, která není pro bojácné čtenáře. Vyděsit je můžou nejen explicitní scény násilí, ale i ukazovací zájmeno „ty“, které jednou jako by střílelo ven ze stránek knihy, jindy prozrazuje nenápadnou pointu, že příběh nevypráví vševidoucí vypravěč, ale duše oběti masakru.

Má česká literatura podobná svědectví? Jak je na tom jihokorejská kolektivní paměť a co vyvolala kniha Kde kvete tráva? Poslechněte si další zahraniční vydání Liberatury o knize Kde kvete tráva!

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.