Jak dopadne Intercontinental? S architektem Markem Tichým o slavném hotelu a dalších rekonstrukcích

31. březen 2021

V Praze teď probíhá několik ostře sledovaných rekonstrukcí. Jak budou vypadat bývalé Elektrické podniky na Vltavské, hotel Intercontinental či obchodní dům Bílá labuť? Do velké míry to záleží na architektovi Marku Tichém a jeho týmu z ateliéru TaK.

Nejvíce kontroverzí panuje kolem hotelu Intercontinental – lidé se obávají hlavně výstavby nové budovy na náměstí Miloše Formana vedle hotelu. Marek Tichý projekt obhajuje. „Ten dům tam patří prostorově a funkčně,“ říká. Bavíme se o tom, jestli to tak je a proč. A také o tom, co tam bude, kolik to bude mít pater a k čemu to bude sloužit. Všechny argumenty najdete v Bourání. Přesvědčí vás?

Vizualizace Staroměstské brány a úprav v přilehlém okolí

Také samotný hotel Intercontinental, cenná stavba ze 70. let, se  rekonstruuje. Co se uvnitř děje? A jak to bude vypadat, až se hotel znovu otevře? Majitelé, firma R2G, českých podnikatelů Oldřicha Šlemra, Pavla Baudiše a Eduarda Kučery, slibují pietní přístup k brutalistnímu domu. „Od počátku jsme se na něj dívali jako na památku,“ říká architekt. Vlastník také přislíbil, že okolí hotelu bude veřejně přístupné a směrem k Vltavě vznikne malý parčík. Bude to tak skutečně? „Všechny plochy, které dnes přístupné nejsou, se mají přístupnými stát,“ říká Marek Tichý.

Zatímco na výsledky rekonstrukce Intercontinentalu a jeho okolí si musíme ještě několik let počkat, Elektrické podniky, dnes administrativní budova Bubenská 1, už se připravují na své nájemníky. Původní prvky jsou opraveny nebo nahrazeny replikami a vypadá to tam skoro stejně jako na fotografiích z roku 1935, kdy byla budova dokončena.

Co vše se v posledních letech uvnitř dělo? Jak se zachraňovaly původní lampy, zábradlí, schodiště? Například dlažba na podlaze je vytvořena z geometrické mozaiky, kde ovšem kousky chyběly. „Náhradní díly“ se získaly tak, že část dlaždic se odvezla do mrazíren, tam se mrazem dílky odloupaly a použily na opravy. Výsledkem jsou podlahy, které vypadají jako původní.

Marek Tichý v budově Bubenská

Mluvíme i o dalších úskalích rekonstrukce. Celkové náklady se vyšplhaly na víc než miliardu korun. Což je prý stejně nebo i víc než u novostavby. „Když se podíváte na kubíkovou cenu rekonstruované stavby, vychází to často dráž než stavba nová,“ říká Marek Tichý.

Ateliér TaK má za sebou řadu rekonstrukcí (Masarykovo nádraží v Praze, Werichova vila na pražské Kampě, Volmanova vila v Čelákovicích) a také novostaveb (nově například bytový komplex v Čelákovicích). Mluvili jsme tedy například o tom, jak se stavělo za první republiky. Jak si zorganizovat práci. A třeba i o tom, že tvůrčí nápady má jenom odpočatý architekt.

autor: Karolína Vránková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka