Jak hledají čerství absolventi práci a proč je to těžké?

9. červen 2015

Úřady práce začínají plnit mladí lidé. Maturanti i vysokoškoláci začínají po studiích hledat práci. Právě dnes úřady práce vydají aktuální statistiky a očekává se, že vliv na ně budou mít i absolventi.

„Jsem absolventka vysoké školy, takže mi nic jiného nezbývá, pokud nechci platit daně. Školu jsem ukončila v lednu, pak jsem byla na stáži a byla jsem se přihlásit na úřad práce, abych nemusela platit sama daně z vlastní kapsy. Teď jsem se byla přihlásit znova, protože jsem si našla dohodu o provedení práce, tam mi zaplatili více peněz, než bylo možné, tudíž mě vyřadili a teď se musím znova přihlásit, " vysvětluje šestadvacetiletá Markéta, proč se ocitla na úřadu práce.

Markéta má za sebou studium českého jazyka na filozofické fakultě. Bez práce je od začátku května. Markéta by ráda našla práci ve vydavatelství nebo v médiích.

Před úřadem práce stojí také šestadvacetiletý Erik. Ten minulý týden dokončil studium na pedagogické fakultě s aprobací tělocvik a biologie. Sehnat práci učitele je podle něj obtížné. Spousta studentů totiž v Olomouci po studiích zůstává a pracovní pozice jsou tak ve městě obsazené: „Sháním ode dneška. Jak dlouho budu shánět? Doufám, že moc dlouho ne. Jako chlap mám snad výhodu v tom, že učitelů je málo, tak doufám, že do září se něco najde."

Práci už 8 měsíců shání také devatenáctiletý Radomír: „Dodělal jsem školu a šel jsem na pracák, protože nemůžu sehnat žádnou práci. Studoval jsem gymnázium v Kojetíně, ale neměl jsem tu možnost jít na výšku. Co s gymnáziem, že? Chtěl bych být veterinář nebo manekýn…nevím, bral bych asi všechno.“

Právě absolventů škol by mělo v následujících měsících na pracovních úřadech přibýt.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio