Jak mají noví rodiče bojovat s nevyspáním? Důležitý je pravidelný režim, radí šéf Spánkové poradny

15. květen 2019

Podle průzkumu University of Warwick se rodiče po narození dítěte pořádně nevyspí zhruba šest let. Větší zátěž spánkové deprivace samozřejmě leží na ženách. Nejhorší bývá období prvních tří měsíců, kdy si dítě zvyká na svět a sžívá se s rodiči. Neurolog a vedoucí lékař pražské Spánkové poradny Martin Pretl s tím souhlasí a říká, že první rozkolísané období je prostě potřeba za vzájemné kooperace nějak přežít. Co nejdřív máme ale v zájmu celé rodiny budovat pravidelný režim. 

Spousta pouček o tom, jak máme do postele přicházet klidní a na spánek naladění, bere při péči o malé děti za své. Neurolog Martin Pretl ale přesto doporučuje držet se jednoduchosti a režimu, co nejvíc je to možné, i když se zpočátku zdá pravidelnost v denním rozvrhu miminka nedosažitelná. „Dítě by mělo mít například svoji postýlku, prostor, který bude jeho a kde jasně pochopí, že teď se jde spát. Tak je to i u dospělých,“ vysvětluje a poukazuje na známá pravidla, že v posteli by i zdraví dospělí měli jen spát nebo prožívat milostný život a nevěnovat se jiným věcem.

Co nejlepšího zažít v posteli? 8 hodin kvalitního spánku

Spánek - sny - snění

„Poruchami spánku trpí poměrně mnoho lidí. Velmi často jde o spánkovou apnoe nebo insomnii. Na poruchy spánku si stěžuje 60 až 70 procent populace,“ předává zkušenosti z praxe v pořadu Balanc doktorka Jitka Bušková. Snižovat čas spánku ve prospěch práce nebo jiných aktivit ale zkrátí celkovou dobu života. Nedostatečný spánek přispívá k onemocnění srdce a cév, rakovinám, obezitě, snižuje imunitu i dobrou náladu.

Rodiče malých dětí nejčastěji postihuje porucha spánku zvaná nespavost. Pro správné vyhodnocení toho, jestli se naše nevyspání stává skutečnou poruchou a je třeba vyhledat pomoc, existují poměrně jednoduchá pravidla. Poruchy spánku logicky víc ohrožují čerstvé matky. „Jsou v tomto období navíc vystaveny obrovským hormonálním změnám. Setkáváme se s pacientkami spánkové poradny, které mají už odrostlé děti, ale jejich diagnóza má kořeny právě v náročném období, kdy se staly matkami,“ dodává Pretl.

Matkám kojenců se často radí, ať spí, kdykoliv spí potomek. Z odborného hlediska to podle vedoucího spánkové poradny není tak jednoznačné. Pokud máte možnost prospat se během dne, dejte si oněch známých „dvacet“, vysvětluje Pretl. „Zhruba po třiceti minutách upadá naše tělo do hlubokého spánku a z něho jsme pak těžko probuditelní. Cítíme se pak doslova jako praštění a právě dokončený spánek nás rozhodně nijak neosvěží,“ vysvětluje.

Jak vypadá vyšetření ve spánkové laboratoři a co nám prozradí? Kdy už nevyspání značí poruchu a je čas navštívit lékaře? A jak je to u dětí? Všechno se dozvíte v nejnovějším díle Houpaček s Michaelou Sladkou – pusťte si celý záznam.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.