Jak milují Normální lidi? Seriálová adaptace „Austenové pro mileniály“ popisuje lásku romanticky i pragmaticky

29. leden 2021

Aleš, Vítek a Tonda doklopýtali do studia v tátových botách obutých na půl žerdi, aby uctili památku Hany Maciuchové, která natáhla přezůvky štěstěny. Silně otřesený Aleš potřebuje ukonejšit, volá proto matce Madse Mikkelsena, která mu to klasicky nebere, naštěstí je tu však ještě Šárka Gmiterková. „Jsou mezi námi nějaký normální lidi?“ ptá se s vyhasínající nadějí v hlase, ale Šárka si to bohužel nemyslí. A jéje, to jsme se všichni báli!

Je však třeba bát se i nového seriálu Normální lidi, který je adaptací stejnojmenného románového hitu mladé irské spisovatelky Sally Rooney?

„Kniha funguje jako ponor do obou hlavních hrdinů, což se seriál nesnaží suplovat sáhodlouhýma vnitřníma monologama, tady hlavní dvojici spíš pozorujeme. Sledujeme zrod trvalýho citovýho vztahu, do kterýho se odráží mocenská dynamika a třídní rozdíly. Z toho důvodu se Sally Rooney často přezdívá Jane Austen pro mileniály. Už ona totiž kdysi reflektovala, že láska není jenom o romantice, ale i o majetkových vztazích,“ popisuje Šárka.

„Brrrr!“ odfrkává Aleš a víc než pohled do peněženek ústředních hrdinů ho zajímá, jak to páru klape po fyzické stránce. „O seriálu se hodně mluvilo v souvislosti s otevřenýma sexuálníma scénama, který nejsou ani exploatační, ani kašírovaný, ale opravdu autenticky intimní,“ navnazuje Šárka.

„Další silný téma je potom deprese, kterou zažívají obě dvě hlavní postavy, a tam se podle mě trošku láme chlebík. Zatímco ta Connellova je opravdu bolestná a fyzická, Mariannina mi připomíná scény z francouzskejch uměleckejch filmů – takovejch těch blbejch,“ dodává a Vítek navrhuje, že bychom po té přemíře lásky měli zase chvíli poctivě nenávidět.

O navození hladinky nepříjemných pocitů se precizně stará snímek Asistentka. Popis jediného dne „holky pro všechno“ v přesvědčivém podání Julie Garner divákovi vysvětluje, že práce na nejnižších pozicích ve filmovém korporátu znamená všechno, jen ne pošušňání. „Velkej statement nejen o MeToo, ale hlavně o tom, jak funguje kolos zábavního průmyslu,“ shrnuje Tonda.

„Velmi intimní a psychologicky propracovanej film vyžadující velkou míru empatie,“ chválí Vítek debut režisérky Kitty Green a zároveň oceňuje doporučení nesedat na gauče, o jejichž minulosti nic nevíme.

Jak moc vzadu se nachází nitro? Kolik kachen ukradl z veřejných parků J. R. R. Tolkien a kolik včeliček má v úlu Michal David? Dorovná čtyřdílná minisérie Night Stalker i takový skvost, jakým je Wild Wild Country? Dokáže Anders Thomas Jensen v novince Rytíři spravedlnosti přeskočit laťku svých starších filmů, nebo ji spíš podleze? Kolik bylo Tondovi v osmdesátým sedmým? Jak dopadla Vítkova kandidatura do Výboru ťuťu ňuňu cecíků? Je Šárka normální? A vykastroval Filip Renč Alešovi oči? Dozvíte se v Čelistech.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.