Jak moc je Nekonečný příběh dobrý? Pohádka, která zdeptala celou jednu generaci, slaví 35 let

24. červenec 2019

Kultovní německé fantasy „pro děti a dospělé“ oslavilo v neděli 35. narozeniny. Hold jí vzdali třeba stejně staří bratři Dufferovi v pokračování svého seriálu Stranger Things a titulní píseň filmu se tak stala letním hitem. Působí na nás Nekonečný příběh i dneska tak magicky a depresivně jako v dětství? Ptá se Hanka v dalším dílu pořadu Kompot.

Nekonečný příběh dolnosaského rodáka Wolfganga Petersena (S nasazením života, Troja) se stal v roce 1984 do té doby nejdražším německým snímkem. Točil se v Mnichově, jen 222 kilometrů od našich hranic, a dodnes platí za kultovní film 80. let, podobně jako americké klasiky E.T. Mimozemšťan, Hvězdné války nebo Krotitelé duchů. Přitom je Nekonečný příběh oproti výpravným opusům glorifikujícím technologický pokrok a vesmír pohádka, ve které si veganský obr hledá kamarády, nejstarší a zdánlivě nejmoudřejší bytost je zlá, zakomplexovaná a manipulativní želva a největší nebezpečí hrozí, když se k tomuhle světu Fantázie přiblíží cynismus a letargie dospělých. Postavy jsou inspirované mytologií a nadpřirozenem podobně jako zmínění Krotitelé duchů.

Asi není náhoda, že se výrazné odkazy právě na tyto dva snímky objevily v nejsledovanějším netflixovském seriálu Stranger Things, který je poctou osmdesátkám a jeho hororovým příšerám. Ve třetí sezóně Stranger Things si titulní hit Nekonečného příběhu zazpívá Dustin a představitelka El Millie Bobby Brown z toho momentu záhy udělala populární instagramovou challenge, které se zúčastnil třeba Jimmy Fallon ve svém pořadu – a přizval k tomu i kolegu Stephena Colberta.

„Když se Átrejův kůň utopí.“ To je častá odpověď na otázku, která scéna z filmu Nekonečný příběh se vám vybaví jako první. O smrti Artaxe v Bažině smutku existuje moře článků, diskuzí a gifů. „Nekonečný příběh tím okamžikem zdeptal celou jednu generaci,“ píše server Buzzfeed. Bělouš Artax byl internetovou celebritou dávno před BoJackem Horsemanem.

Spolupracovnice Radia Wave a autorka webu Vývařovna Jana Patočková si Artaxe spolu s rychlodrakem Falcem a posledním zrníčkem Fantázie nechala vytetovat. „Celé poselství o tom, že se z života nemáme podělat a zkusit neztratit dětské vnímání světa, nepropadnout pesimismu v bažinách smutku, je v té skoro poslední scéně s posledním zrníčkem říše fantazie. To jsem chtěla mít na sobě,“ říká Jana. A není jediná. Kouzelný svět podle knižní předlohy Michaela Endeho, který ovšem film odsoudil a Sfingy u Sandonorica označil za „striptérky“, se stal oblíbeným motivem inkoustových obrázků mezi mileniály. Představitel Átreje Noah Hathaway se dokonce jako tatér později začal živit. Není překvapením, že nejčastěji ho lidi žádají o medailon Orin.  

Jak scéna s Artaxem v bažině působila na (pětatřicetiletou) Hanku teď a co o sobě díky tomu zjistila? Poslechněte si poslední díl pořadu Kompot Radia Wave. Vedle Nekonečného příběhu Šimon a Hanka komentují nové díly seriálu Gossip Girl, nominace na televizní ceny Emmy, uslyšíte recenzi seriálu Fleabag, který jich získal jedenáct, a poznámku k poslednímu dílu Sedmilhářek. Všechny díly pořadu Kompot najdete v podcastových aplikacích Apple nebo Spotify.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.