Jak moc se plýtvá v rychlém občerstvení a jídelnách? Terénní výzkum přinesl přesná data

30. srpen 2019
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Projektová manažerka ze Zachraň Jídlo Bára Kebová a Lenka Hebáková za Technologické centrum Akademie věd

Jak moc se v České republice plýtvá ve veřejných jídelnách a rychlém občerstvení? Tím se zabývá výzkumný projekt Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování, který dostal název RedPot. Data z výzkumu ukazují, že z 1 kilogramu připraveného jídla přijde nazmar v průměru 11 %.

Terénní část výzkumu se uskutečnila na pobočkách dvou fastfoodových řetězců a jednoho provozovatele závodních jídelen. Celkem vybrané pobočky v období sběru dat navštívilo 70 252 zákazníků, pro které tady připravili 37,4 tuny jídel a nápojů.

„Měření probíhalo 63 dní a rukama našich terénních výzkumníků za tu dobu prošly 3 tuny potravinového odpadu,“ říká Barbora Kebová ze spolku Zachraň jídlo. Výzkum mimo jiné zjistil, že provozovny denně vyřadí mezi 2 až 24 kg potravin, které by se ještě daly sníst. Na základě získaných dat výzkumníci odhadují, že segment rychlého občerstvení a jídelen u nás vyprodukuje asi 27 tisíc tun odpadu a potravinových ztrát ročně.

Čtěte také

„Teď pracujeme na individuálních doporučeních, jak snížit plýtvání potravinami, pro ty řetězce, které se do projektu zapojily. Dalším výstupem pak bude veřejně přístupný obecnější manuál nebo příručka, která bude určena všem firmám nebo provozovatelům stravovacích zařízení, kteří se o tohle téma zajímají,“ popisuje Lenka Hebáková z Technologického centra AV.

Na výzkumném projektu RedPot se podílí Zachraň jídlo, Technologické centrum AV, Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a výzkum podpořila Technologická agentura ČR. Kompletní výsledky dosavadního šetření najdete zde.

Jak se k výsledkům staví management zúčastněných firem? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související