Jak na podcasty? Dostaňte svůj oblíbený pořad přímo do svého telefonu

16. únor 2017

I když dnes někteří posluchači nejspíš ani nevědí, co byl iPod, před víc než deseti lety si právě od iPodu vypůjčily svůj název podcasty – stahovatelné audionahrávky, které můžete poslouchat, kdykoli se vám chce, klidně i offline. Právě s nimi se v posledních několika letech roztrhl pytel. Ty nejúspěšnější, jako třeba americký Serial, poslouchají miliony lidí, vlastní podcasty nahrává i spousta amatérů. Jak je nejlíp dostat do vašeho chytrého telefonu či tabletu, abyste je měli po ruce? Připravili jsme pro vás přehled podcastových aplikací, pomocí kterých můžete třeba poslouchat i přes 20 našich pořadů.

Než se pustíme do přehledu jednotlivých aplikací, pojďme se podívat na to, jak se dostanete k podcastům Radia Wave. Jako podcasty nabízíme přes 20 z našich nehudebních pořadů, magazínů a rubrik (kvůli autorským právům si bohužel takto neposlechnete žádný z naší široké škály hudebních pořadů). Všechny dostupné pořady najdete na adrese wave.cz/podcasty. U každého z nich najdete dvě tlačítka, označená RSS a iTunes.

U většiny aplikací ve většině telefonů se vám po zmáčknutí tlačítka iTunes otevře daný podcast přímo ve vaší aplikaci (pokud už nějakou máte). U některých aplikací je proces trochu složitější – z RSS tlačítka musíte zkopírovat odkaz, na který tlačítko vede, a ten vložit do vyhledávání v aplikaci. Trochu úsilí ale rozhodně stojí za to, protože poté, co se přihlásíte k odběru vašeho oblíbeného pořadu, najdete každý čerstvý díl pohodlně ve vašem mobilu krátce po odvysílání. K odebíraným podcastům se pak samozřejmě můžete dostat i offline.

Odebírat pořady, magazíny a rubriky Radia Wave jako podcasty můžete začít na wave.cz/podcasty.

Podcasts App (iOS)

Možná právě díky tomu, že podcasty byly původně spjaty s iPodem, má Apple oproti Androidu trochu náskok. Základní iOS aplikace Podcasts je integrovaná přímo s iTunes. Můžete se přihlásit k odběru jednoho ze záplavy podcastů, samozřejmostí je možnost automatického stahování nových dílů a mazání těch, které jste si už poslechli. Na druhou stranu, o moc víc než tyto základní funkce Podcasts nenabízí. Užitečná je možnost přeskočit v přehrávání o několik vteřin dopředu a v momentě, kdy se přeslechnete, i dozadu, tu ale nabízí takřka všechny podcastové aplikace.

Podcasts App (Windows Phone)

Stejně jako Apple nabízí už několik let nativní podcastovou aplikaci i telefony Windows Phone. U každého podcastu si tu můžete nastavit, jestli se má stahovat, pouze když jste připojení k wifi, nebo jestli chcete umožnit daný podcast streamovat. Pokud pospícháte, umožňuje aplikace zrychlené přehrávání.

Pocket Casts (Android, iOS, Windows Phone)

03801814.png

Pocket Casts jsou jednoznačným králem podcastových aplikací na Androidu. U každého podcastu, který se vám automaticky stahuje, si tu můžete nastavit, jestli se přehrané epizody budou mazat po přehrání, nebo jestli se bude archivovat vámi zvolený počet nejnovějších epizod. Podobně jako u aplikace pro Windows Phone tu najdete zrychlené přehrávání, ale Pocket Casts nabízí i další funkci: chcete-li, aplikace vám z podcastu sama vystřihá tiché momenty. Pokud posloucháte podcasty po cestě v metru a špatně rozumíte, oceníte boost hlasitosti, který Pocket Casts nabízí. Samozřejmostí je možnost nechat jednotlivé díly stahovat, jen pokud jste připojení k wifi, nadto ale aplikace nabízí možnost stahovat podcasty ve vámi zvolenou hodinu, třeba chvíli předtím, než vstáváte. Pokud posloucháte Pocket Casts na více zařízeních, aplikace si pochopitelně pamatuje, kde jste v daném dílu přestali poslouchat. Za aplikaci ale zaplatíte 4 dolary.

Player FM (Android)

Pokud se vám nechce platit za Pocket Casts, nejlepší podobnou variantou je aplikace Player FM, která je zadarmo. Také nabízí automatizované stahování a mazání odehraných pořadů a má i webové rozhraní, které se synchronizuje s vaším poslechem na mobilním zařízení. Player FM vesměs kopíruje základní funkce Pocket Casts a pro nenáročného uživatele jistě postačí.

Overcast (iOS)

Overcast se má k základní iOS podcastové aplikaci podobně, jako se mají Pocket Casts k Player FM u Androidu. Aplikace má prostě víc funkcí: také tu najdete přeskakování ticha, zesílení hlasitosti a automatizaci pro jednotlivé podcasty. Drobnou nevýhodou je, že Overcast neumožňuje podcasty streamovat, musíte si je nejprve stáhnout. Na rozdíl od Pocket Casts je základní verze Overcastu zdarma. Za odemknutí všech funkcí ale zaplatíte 5 dolarů.

Spustit audio