Jak poznáme, že EET funguje? „Zvednou se ceny,“ odpovídá Volný z ANO

1. prosinec 2016

ROZHOVOR. Takže to poznáme tak, že se zdraží? „To neříkám. Srovnají se startovací podmínky pro podnikatele,“ odpovídá místopředseda sněmovního rozpočtového výboru a poslanec za hnutí ANO Jan Volný v rozhovoru s Janem Bumbou

Návrh ministra financí Andreje Babiše, aby si podnikatelé s příjmem do 250 tisíc korun ročně vyjednali místo EET paušální odvod daně, odstartoval vlnu dalších návrhů a také tvrdou rozmíšku mezi a lídrem hnutí ANO a politiky z koaličních i opozičních stran.

V jaké podobě se elektronická evidence tržeb nakonec rozběhne? Jak se v tom všem mají orientovat podnikatelé? Hostem Interview Plus je místopředseda sněmovního rozpočtového výboru a poslanec za hnutí ANO Jan Volný.

Kolik výjimek v EET ještě bude?

Nepředpokládáme žádné výjimky.

A co ta, co se má vztahovat na podnikatele do 250 tisíc korun ročně? To je z vašeho pohledu výjimka?

To výjimka není. To je možnost, o kterou si může takovýto podnikatel požádat a bude mu vyhověno, když finanční úřad uzná, že jeho tržby nepřekročí ročně tu částku. Pak mu přizná možnost platit daně paušálně. My opravdu nechceme do tohoto zákona vkládat žádné vyjímky, ale chceme u těch nejmenších využít tu možnost, aby platili paušálem.

Mluvili jsme s řadou podnikatelů a někteří z nich vyslovují obavu, že podniky teď „rozčtvrtí” svoje podnikání a vydělaný milion prostě rozdělí na čtyřikrát 250 tisíc. Tak to nebude fungovat?


Neumím si představit, kde by mohlo být špatné připojení k internetu. Jan Volný

To je právě ta chiméra. Tak by to šlo, kdyby v zákoně bylo napsáno, že ta firma, která dosahuje tržeb čtvrt milionu a méně, bude zproštěna EET. Oni musí požádat, finanční úřad se podívá na jejich historii rok nebo dva zpátky a na jejich podnikatelský záměr. Pak určí, zda mají na paušální daně právo. Samozřejmě bude velice podezřelé, když restaurace, která má řekněme 10 stolů a vaří se v ní, se najednou rozloží na čtyři celky, té nikdo možnost s paušálem nepřizná. Proto je to takto vystavené a to, co říkáte, je prakticky nemožné.

Příběh elektronické evidence tržeb bude zapsán v dějinách české polistopadové politiky

Nebude ten podnikatel pak vydán napospas vůli úředníků z finančního úřadu, kteří by mohli posuzovat podle nějakých sympatií a antipatií?

Na to už je připravená metodika. Ten zákon o paušálních daních platí už deset let, tady ho akorát chceme aplikovat na účely evidence tržeb. Finanční správa nebude mít důvod někoho šikanovat. Tam si myslím, že to je naprosto korektní proces.

Vy jste o těchto podnikatelích nevěděli, když jste sepisovali ten původní zákon?

Věděli jsme o nich, po dlouhých diskuzích ministerstvo uznalo, že by to bylo reálné. A že se určitě vybere i víc daní, protože tito malí daně neplatili.

Vyjmutí eshopů z EET taky není výjimka?

Není, protože ta evidence tam je. Nejsou vyčleněni, my to zaevidujeme přes elektronickou stopu.

A je jasné, co je to eshop? Když restaurace prodává jídlo přes internet, je to eshop?

Není.

Když zaplatím elektronickou cestou, nechám po sobě datovou stopu, taky nejde o eshop?

Já předpokládám, že ne.

A co prodejny rozvážející potraviny?

To není eshop, tam se platí většinou hotově. Pokud někdo platí v provozovně face to face, tak to evidováno bude, když je to přes elektronickou platební bránu, tam je to vyčleněné.

Dost podnikatelů pochybuje o tom, jestli výsledkem EET bude narovnání podnikatelského prostředí, když se na některé vztahovat bude a pro některé nikoliv. Nemáte takovou obavu?

To by mohlo platit, kdyby ten limit byl milion, nebo pět, tak by to byla pochybnost oprávněná. Ale když těm podnikatelům vysvětlím, o jakou dimenzi podnikání jde, a že jde opravdu o tisíc korun denní tržby, tak jsou to schopní pochopit. Jde o výjimečně malé podnikatele, kteří mají svoje uplatnění, ale určitě nehrají ani minimální roli v celém tom komplexu podnikatelského života.

Jak to bude v případě podnájmu? Když se někomu v bytě, který pronajímá, vystřídají během roku třeba tři nájemníci, bude muset mít EET?

To jsou velmi specifické věci, teď vám na to neodpovím. V podstatě by měl do EET spadat, pokud bude mít příjmy.

Na to narážím - bude jasné, co je pronájem a co ubytovací služba?

To je věc, která se bude ještě diskutovat.

A není pozdě to diskutovat, když se už od 1. prosince vztahuje povinnost EET na ubytovací služby?

Ne, tam je to jasně směřované. Dotyčný musí prokázat, v jaké kategorii podniká.

Další věc je přejmenování hospody na soukromý klub. Je jasno, zda se na takovou provozovnu vztahuje povinnost EET?

Podle mého názoru ano.

Podle vašeho názoru, dobře, ale neměl by to podnikatel vědět s větší mírou jistoty?

Pokud to bude podnikatelský záměr, půjde o jeho obživu a bude to pravidelná podnikatelská činnost, tak se na něj ta povinnost vztahovat bude.

Například daňový poradce Jan Rambousek byl kritický především ke kvalitě toho zákona. Říkal, a to ho cituji, že „dochází k legislativnímu chaosu, který se stále vytváří, zákony se přestávají respektovat a jsou nahrazovány pokyny ministerstva financí.” Vy jako zákonodárce nemáte pocit, že by už v zákoně mělo být to, co se „dohání” pokyny ministerstva financí?

Každý zákon má nějaké prováděcí pokyny, nemůže obsáhnout všechny detaily. Každý zákon je vždy doprovázen nějakými prováděcími pokyny, které připravuje to odborné ministerstvo. Myslím si, že je to naprosto běžná praxe a neumím si představit, že by ty detaily byly řešeny v zákoně.

Vy to nazýváte detaily, ale ani výčet toho, na koho se EET vztahuje, by neměl být v zákoně? Nechybí tam?

Kromě toho pozměňovacího návrhu o paušální dani je v tom zákoně naprosto jasně napsáno, na koho se vztahuje a na koho ne.

Před chvílí jste mi řekl, že v případě pronájmu to jasné není.

Já si myslím, že to jasné je, akorát si ten podnikatel musí doložit, v jaké kategorii je. Nemyslím si, že je to tam nějak mlhavě podáno.

Myslíte si, že dneškem jsou z podnikání eliminováni ti, kteří nemají dobré připojení k internetu?

To si vůbec nemyslím. Jednak si neumím představit, kde by mohlo být špatné připojení k internetu, běžný a levný telefon už na internet připojitelný je. Nehledě na to, že zákon o EET na toto pamatuje a je v něm možnost offline režimu, kdy podnikatel odešle účtenky v balíku, až se na internet dostane.

Zvednou se ceny, ale nezdraží se

Neobrací se na vás voliči s tím, že některé provozovny ukončí radši provoz, než aby se pracovat s EET zaměstnanci nebo provozovatelé učili?

To je na nich. Není to žádná technická mimořádnost, je to klasický mobilní telefon. Na to není potřeba školení. Nemyslím si, že by to měl být důvod k ukončení podnikání.

Ale on je. Jsou doložené případy hospod, které končí kvůli EET.

V Chorvatsku skončila spousta firem, ale jen kvůli tomu, že během několika dní založili novou firmu a přihlásili se do EET. A to jen z toho důvodu, aby nebylo patrné, že mají dvojnásobné tržby, ale to nechci předjímat. Je možné, že někdo kvůli tomu své podnikání zruší a slyšel jsem o takových případech, ale nedává mi to moc logiky. Pokud podnikatel přiznával tržby, plnil své daňové povinnosti, které byly u těch menších nula nula nic, tak pak používání EET není důvod k rušení podniku. Nehledě na to, že jen velice málo hospod nemá to zařízení už v současné době.

Ministr Babiš napsal v Právu, že pro e-shopy není EET nutná a finanční správa je dokáže efektivně zkontrolovat jiným způsobem. Neplatí toto pro všechny platby jiným než hotovostním způsobem?

Samozřejmě, teoreticky by to mohlo platit. Nicméně tam se jedná o platby z počítačů, z domácností, kde to jde z účtu na účet. Tam je ta elektronická stopa, která je kontrolovatelná.

Nenahradila by tedy elektronizace platebního styku EET?

Jednoznačně ano. Až se bude obchodovat všude elektronicky, pak EET nebude potřeba.

Některé skandinávské státy už nyní ruší papírové peníze, nejde o žádnou hudbu budoucnosti. Proč nejdete touto cestou?

Společnost k tomu spěje, ale myslím si, že to nepůjde tak rychle. To je asi o mentalitě lidí a to se nedá nařídit nějakým zákonem. Bude to mít ten vývoj, já nepochybuji o tom, že za deset let to bude už v úplně jiné dimenzi.

Jak poznáme, že došlo k onomu narovnání podnikatelskému prostředí, které má být cílem elektronické evidence?

Já to teď řeknu možná malinko špatně. Poznáme to tak, že se možná někde mírně zvednou ceny. Už dnes, v první den, se ukazuje, že některé podniky zdražily. A pro to asi jiná cesta není, pokud neevidovali, respektive nepřiznávali plnohodnotně svoje příjmy.

A co když jen potřebují nějak zaplatit náklady spojené s rozjezdem EET?

I to může být důvod. Ale to nebude ve velkých číslech, ty náklady nejsou veliké.

Jak tedy poznáme, že to zafungovalo dobře?

Poznáme to tak, že všichni budou evidovat tržby. A myslím si, že se ty podobně vypadající a fungující podniky cenově srovnávat.

Takže to poznáme tak, že se zdraží?

To neříkám. Srovnají se startovací podmínky pro podnikatele.

autoři: bum , vis
Spustit audio