Jak se mění americký fotbal? Mladý quarterback Mahomes reprezentuje novou generaci

19. únor 2021
Tribuna

Nejen věkem, ale i etnickými kořeny, způsobem hry a především jednou z nejluxusnějších gáží v dějinách sportu se zdá být mladý quarterback Patrick Mahomes protipólem veterána NFL Toma Bradyho. Kam se americký fotbal vyvíjí, ale i v čem se změnila role afroamerických hráčů, prozradil v novém díle Tribuny bývalý hráč amerického fotbalu a v současnosti bezpečnostní analytik Petr Boháček.

„Byli velice úspěšní na střední škole, provozovali několik sportů, byli úspěšní i na vysoké škole a rovnou se prodrali na hrací pole,“ připomíná Petr Boháček podobnosti quarterbacků Bradyho a Mahomese. „Rozdíl mezi nimi je v tom, že na začátku své kariéry nebyl Tom Brady takto slavný. Nebyl představitelem nové generace, celé nové kohorty těch hvězdných mladých quarterbacků, kteří jasně definují změnu v celém americkém fotbale.“

„Mahomes je opravdu unikátem v tom, co dokáže. Ideálně kombinuje dvě kvality quarterbacka, čtení hry a improvizaci s mobilitou, tedy schopností nejen házet míč, číst hru, ale také s ním běhat a naběhat spoustu yardů. A to je vlastně typické pro změnu stylu hráčů na tomto postu,“ říká na adresu nově se prosazujícího typu quarterbacků. Mezi ně se v brzké době zařadí i možná největší talent amerického fotbalu vůbec – Trevor Lawrence, kterého NFL sleduje již od střední školy.

„Quarterbackové jsou nejlépe placeni, tam se platy pohybují kolem třiceti, čtyřiceti milionů dolarů ročně,“ vysvětluje Boháček. „Mediánový plat, což je mnohem indikativnější číslo, je kolem nějakých osmi set tisíc dolarů ročně,“ srovnává extrémní platový rozdíl mezi hráči NFL.

V novém díle Tribuny se také dozvíte, jaká je souvislost se zlepšující se ochranou zdraví hráčů a smlouvou na půlmiliardový výdělek Patricka Mahomese. Stejně tak i to, proč navzdory všem předpokladům nestačil ve finále Super Bowlu na svého o dvě dekády staršího konkurenta Bradyho.

Nový díl Tribuny pokračuje v rozebírání tajů a záhad amerického fotbalu s bývalým hráčem se zkušenostmi z USA Petrem Boháčkem. Jak spolu souvisí zlepšená ochrana zdraví hráčů a nástup generace úspěšných quarterbacků afroamerického původu? Jaký vliv měly otřesy mozku ze hry s množstvím sebevražd bývalých hráčů? A jak ovlivňuje samotnou hru tlak na větší televizní atraktivitu?

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka